CDA Regiotour doet Limburg aan

Met dank overgenomen van R.W. (Raymond) Knops i, gepubliceerd op zondag 19 augustus 2012.

Op zaterdagochtend 18 augustus was het de beurt aan Limburg om de superstrakke Buma-bus te ontvangen. Vele kandidaten hadden hun weg naar het zonovergoten Limburg gevonden. Met maar liefst 34 graden in de zon verzamelden zich vele CDA’ers op het schouwburgplein in Venray. Terwijl onze lijsttrekker begon aan zijn schilderij voor het goede doel, getiteld: “hoeksteen van de samenleving  verspreidden de Limburgse kandidaten zich met vele anderen in groen gekleed door het centrum van Venray om met de mensen in gesprek te treden.

Vanuit Venray vertrok het CDA gezelschap onder escorte van de Knops-mobiel naar Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Openluchtmuseum Eynderhoof is een mooi Peeldorp waar men terug gaat in de tijd. Na een korte streek-lunch nam voorzitter Peter Willekens het woord om iets over het museum te vertellen. Het museum wordt onderhouden, bemand en beheerd door ongeveer 380 vrijwilligers. Mede daarom heeft het museum een eigen gezicht, niet alleen qua cultuur en historie, maar ook in beheer en exploitatie. Uniek door de betrokkenheid van de vrijwilligers en de persoonlijke hand die men in alles kan vinden.

Na het bezoek aan Nederweert vertrok men richting Echt. Omdat de bus echter wegens technische redenen niet verder kon, werden onder leiding van dagmanager Douwe Heeringa de kandidaten en andere CDA-ers verdeeld over auto’s van verschillende ondernemers uit de regio die bij de lunch in Eynderhoof waren aangeschoven. Zo konden de kandidaten en de ondernemers tijdens de rit van gedachte wisselen over verschillende kwesties. In Echt werd het gezelschap opgewacht door Stichting Hart voor Limburg, een ambulance en 10 reanimatiepoppen. De kandidaten kregen een reanimatie workshop. Kandidaat Martijn van Helvert mocht als afsluiting van eerdere lessen zelfs zijn examen afleggen en het certificaat in ontvangst nemen.

Daarna door naar het zuidelijkste puntje van Nederland: Eijsden. Hier had het lokale CDA op het dorpsplein een diner georganiseerd met en voor mantelzorgers. Zowel Mona Keijzer als Sybrand van Haersma Buma spraken het gezelschap van mantelzorgers toe en loofden hun werkzaamheden. “Mantelzorger zijn, daar kies je niet voor, dat overkomt je , aldus Mona. We genoten van een heerlijk Italiaans buffet bereid door de mensen van zorgbureau Talent. Zorgbureau Talent richt zich op jongeren met een verstandelijke beperking en psychische-en/of gedragsproblemen. Klasse wat zij presteerden in de verzengende hitte! Na de vele persoonlijke gesprekken met de mantelzorgers gingen we verder naar Sittard-Geleen.

In Sittard-Geleen sprak onze lijsttrekker op een volle Markt het grote gezelschap toe over zijn ervaringen van de dag. Het schilderen voor het goede doel, het spreken met vrijwilligers, mantelzorgers en ondernemers, die zich allemaal inzetten niet allen voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen. Al de ervaringen van de dag kwamen treffend bij elkaar in onze CDA slogan “Samen kunnen we meer! 

Raymond Knops