Nieuwe metingen demonstreren slechte luchtkwaliteit langs A13

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op donderdag 16 augustus 2012.

GroenLinks heeft in de maanden juni en juli op meerdere plekken langs de A13 een gemiddelde concentratie stikstofdioxide gemeten die hoger is dan toegestaan. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag tijdens de installatie van nieuwe meetbuisjes langs de A13 bij Overschie. Rijkswaterstaat moet stoppen met het ‘schoonrekenen’ van Nederland en de luchtkwaliteit beter meten, zo vindt de partij.

Van Tongeren: “De minister leeft in een papieren werkelijkheid. ‘Nederland is één van de meeste vervuilde landen van Europa. Ambtenaren doen desondanks flink hun best om de lucht boven Nederland schoon te rekenen. Dat leidt ertoe dat politici en ministers achterover leunen en geen maatregelen willen nemen om de lucht echt schoner te maken. In tegendeel zelfs, de berekeningen worden misbruikt om juist méér te vervuilen.”

Op vier plekken langs de A13 heeft GroenLinks in juni en juli de luchtkwaliteit gemeten, en bij de metingen is een gemiddelde concentratie stikstofdioxide vastgesteld van 59 microgram per kubieke meter, 19 microgram meer dan toegestaan. De partij voert nu opnieuw een meting uit, om te toetsen welke gevolgen het einde van de vakantieperiode heeft op de gemeten waardes.

GroenLinks wil niet alleen de snelheidsverhogingen op de A13 ongedaan maken, maar ook op andere stedelijke snelwegen terug naar 80 kilometer per uur. De eerdere snelheidsverlaging op de A13 leidde tot 30 procent minder stikstofdioxide, een kwart minder geluidsoverlast en 54 procent minder ongelukken. Daarna volgden ook de A10, A12 en A20. Inmiddels zijn deze verlagingen weer teruggedraaid.

Van Tongeren: “230.000 Nederlanders wonen pal op de snelweg. Deze mensen hebben recht op schone lucht. Daar hecht ik meer aan dan een minuutje tijdwinst.’”