De Rode Rekenmeesters: Domweg verstandig in de Dapperstraat

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op dinsdag 14 augustus 2012, 22:02.

Ik sloot vandaag een wandeling af van 100 kilometer door Amsterdam. Ik ben door alle buurten geweest. Economen praten vaak in abstracte zin over ‘de markt’, maar de markt is ook de plek op straat.

In 020 heb ik gelopen over beroemde markten, zoals de Albert Cuyp, de Dappermarkt, en vele anderen. Daar zie je de crisis nu heel direct toeslaan. Er staan kramen leeg. Er zijn handelaren met wie je een kwartier kunt staan praten, en onderwijl komt er geen klant. Verkopers van kleding, meubilair, keukenwaar, bestek en gereedschap klagen dat de omzet al met 50% is gedaald.

En dan wil de regering, met steun van de Kunduz-partijen, op al deze artikelen de BTW met 2% verhogen. Dat is oliedom. Je versterkt daarmee de crisis. Loop over de Dappermarkt, en wees domweg verstandig. Dan draai je de BTW-verhoging terug.

Dit is de eerste van een serie dagelijkse korte blogs geschreven door het financiële motorblok van de PvdA-lijst: Henk Nijboer, Ed Groot en ik. We nemen tot 12 september elke dag een ander onderwerp, dus blijf terugkomen naar de site!

Het kabinet-Rutte is gevallen over de begroting, we zitten midden in een Eurocrisis, de financiële sector is lang niet op orde na de bankencrisis van 2008, de gevolgen van de (noodzakelijke) bezuinigingen voor de economie en de inkomensverdeling zullen zeer groot zijn. Er zal de komende weken dus meer dan genoeg zijn om over te schrijven, in korte blogs van 250 woorden.