Voortman houdt twitterspreekuur over zorg

Met dank overgenomen van L.G.J. (Linda) Voortman i, gepubliceerd op donderdag 9 augustus 2012.

lindavoortman

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman gaat Twitterspreekuren over zorg houden. Het eerste Twitterspreekuur vindt plaats op donderdag 9 augustus van 19 tot 21 uur en gaat over de huisartsenzorg. Iedereen die in huisartsenpraktijken werkt of hier vaak komt, is van harte uitgenodigd over dit onderwerp mee te praten via @lindavoortman en #zorguur.

Ik ben nu twee jaar Kamerlid met zorg in mijn portefeuille. Een onderwerp dat iedereen bezighoudt. Logisch: als je zelf geen zorg nodig hebt heb je wel een moeder, opa, kind, vriend, of buurvrouw die er gebruik van maakt. En hoe dan ook betaal je mee aan de kosten: via de premie aan je verzekeraar, via je loon en via de belasting. Begrijpelijk dus dat de toekomst van de sector mensen bezighoudt. Centrale vraag is hierbij: hoe houden we de zorg kwalitatief goed en betaalbaar, terwijl steeds meer mensen ondersteuning nodig hebben?

Zelf heb ik de afgelopen jaren diverse voorstellen aangedragen om de toekomst van onze zorg te garanderen: denk bijvoorbeeld aan het preventiefonds, het versterken van het persoonsgebonden budget en een goede besteding van de middelen voor extra handen aan het bed.

Op straat en ook op twitter word ik veel aangesproken. En wat me steeds weer opvalt is dat mensen echt veel ideeën hebben over de toekomst van de zorg. Zo leidde een tweet die ik afgelopen donderdag plaatste naar aanleiding van een optreden bij RTV Utrecht tot een interessante gedachtenwisseling met cliënten en huisartsen.

Daarom nodig ik ervaringsdeskundigen uit hun ideeën met mij te delen.

En omdat het een spreekuur is beginnen we bij de huisartsenzorg: in plaats van dat mensen bij de huisarts op spreekuur komen zijn huisartsen en anderen bij mij welkom.

Thema’s die daarbij aan de orde kunnen komen zijn de volgende:

  • GroenLinks is er voorstander van om de zorg dichtbij te organiseren; minder in ziekenhuizen en zorginstellingen en meer thuis. Hoe gaan we dat doen? Welke rol kan de huisarts daarin spelen? En wat hebben zij daarvoor nodig?
  • GroenLinks wil de huisartsenzorg toegankelijk houden en is er dus op tegen dat de huisarts onder het eigen risico komt. Wat vindt u daarvan? En is er meer dat gedaan kan worden om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden?
  • Wat voor kansen zijn er nog meer in de huisartsenzorg t.a.v. verantwoord kosten besparen. Zitten er meer mogelijkheden in preventie? Wat dan?

Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoord op deze vragen en houd me natuurlijk aanbevolen voor allerlei andere zaken die met dit onderwerp te maken hebben.

Tot donderdag, 19 uur!

Groet

Linda