Hero Brinkman 'Dichtbij Nederland' (Radio 5): Een uitzending live vanuit de voedselbank

Met dank overgenomen van Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) i, gepubliceerd op woensdag 1 augustus 2012.

Vanavond is Hero Brinkman te gast bij het programma Dichtbij Nederland van Radio 5. Dit programma zal om 21:00 uur beginnen en wordt live uitgezonden vanuit de Voedselbank in Rotterdam. Het Nederlandse armoedebeleid zal dan ook een belangrijk thema tijdens deze uitzending. Naast Brinkman zullen ook Marco Florijn (PvdA), Robert Blom (VVD) en Tsjitske Siderius (SP) te gast zijn.

De armoedebestrijding in Nederland kent een lange geschiedenis. Het helpen van armen en minder bedeelden zit Nederlanders in het bloed en het delen met anderen die het zwaar hebben komt voort uit een sterk gevoel voor medeleven. Zo was Nederland het eerste land ter wereld met aalmoezeniershuizen, weeshuizen en ouderen hofjes. Al deze initiatieven werden ontplooid door bezorgde burgers zonder tussenkomst van de overheid. Toch zijn er in Nederland op dit moment nog rond de 200.000 gezinnen die niet meer zelfstandig in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

Het DPK staat voor een Nederland waarin niemand in honger of armoede hoeft te leven. Samen met fantastische particuliere initiatieven als bijvoorbeeld de voedselbank, moet de overheid op sociaaleconomisch gebied een vangnet koesteren voor mensen die het moeilijk hebben. Op deze manier hoeft in Nederland niemand honger of armoede te leiden. Daarnaast heeft iedereen echter zelf ook een verantwoordelijkheid! De overheid neemt de individuele verantwoordelijkheid van de mensen niet over, maar vraagt van hen ook een actieve houding. Zo pleit het DPK voor een eenmalige schuldsanering, die dan wel 10 jaar duurt in plaats van de huidige 3 jaar. We stimuleren mensen hun gedrag te veranderen en hiertoe krijgen zij dan ook een (eenmalige) kans. In het vervolg verwachten wij dan echter wel de nodige zelfredzaamheid. Op die manier hoeft in ons land niemand honger of armoede te leiden en stimuleren we een proactieve houding voor onze economie!

Het stimuleren van deze proactieve houding begint al bij jongeren. Door middel van een maatschappelijke stage kunnen zij extra gestimuleerd worden een actieve houding aan te nemen en iets te doen voor hun medemens. Deze stage kan zeker ook worden verricht op het gebied van armoedebestrijding.

Voor meer informatie over ons keerpunt op het gebied van sociale zekerheid stemt u vanavond om 21:00 uur af op radio 5, in de ether te beluisteren op frequentie 747 AM. Veel luisterplezier!