Is Wilders een fascist?, Amsterdam

felix meritis
datum 2 oktober 2012 20:00
plaats Amsterdam
locatie Felix Meritis Toon locatie
aanwezigen R.F.M. (Ruud) Lubbers i, G. (Geert) Wilders i, P.R. (Peter R.) de Vries, C.P. (Ella) Vogelaar i, S. (Sybe) Schaap i, M (Meindert) Fennema, H. (Herman) van Veen e.a.
organisatie Felix Meritis (Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap)

Aanvang: 20:00

Toegang: €9,00 / Korting student: €7,50

Het is een regelmatig terugkerende vraag in het publieke debat: in hoeverre zijn PVV-leider Geert Wilders en zijn partij nu wel of niet fascistisch?

Een veelzijdig en erudiet gezelschap van prominente Nederlanders, onder wie cultuurfilosoof Rob Riemen, cabaretier Herman van Veen, schrijver en journalist Anil Ramdas, misdaadjournalist Peter R. de Vries, dichter, acteur en regisseur Ramsey Nasr en ex-minister Ella Vogelaar vergeleken Wilders en zijn beweging met de NSB of bestempelden de PVV en haar leider ronduit als fascistisch. Oud-premier Ruud Lubbers verklaarde vorig jaar dat de vergelijking tussen PVV en het fascisme moet kunnen. Hij stelde dat in een tijd van rechts beleid en boude uitspraken er van linkse zijde best tegengas mag worden gegeven.

Maar wat betekent fascisme? Uit de discussie over Wilders blijkt dat er nog altijd een hoop misverstanden en onwetendheid bestaan over de betekenis van het begrip fascisme.

Om werkelijk de vraag te kunnen beantwoorden of Wilders een fascist is, zal daarom eerst duidelijk moeten worden wat het fascisme precies inhoudt. Dit is de invalshoek van Robin te Slaa in zijn boek Is Wilders een fascist?  Op prikkelende wijze beschrijft deze historicus en fascisme-expert de intellectuele wortels en ideologische kenmerken van het fascisme. Het levert een uitdagende historische excursie op, waarbij de PVV-leider langs de fascistische meetlat wordt gelegd. Het boek van Te Slaa geeft daarmee het definitieve antwoord op de vraag of Wilders een fascist is.

Meindert Fennema (politicoloog en auteur van  Geert Wilders. Tovenaarsleerling), Sybe Schaap (politiek filosoof en namens de VVD lid van de Eerste Kamer) en Robin te Slaa (historicus en auteur van Is Wilders een fascist?)  buigen zich over deze slepende kwestie. Moderator:  Bas Kromhout (historicus, journalist en auteur van De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS).

Meer informatie>


1.

Meer over...