Hero Brinkman bij het Montesquieu Debat

Met dank overgenomen van Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) i, gepubliceerd op dinsdag 10 juli 2012.

Woensdag 4 juli 2012 was Hero Brinkman te gast in Nieuwspoort. Het Montesquieu Instituut organiseerde hier, in samenwerking met ProDemos, een debat over het geheugen van de Tweede Kamer. Kunnen Kamerleden zich nog wel staande houden tegenover bewindslieden met hun ervaren ambtenarenapparaat? Of is het juist goed dat er constant nieuwe mensen uit de maatschappij in de Kamer komen?

Het feit dat Kamerleden tegenwoordig niet lang in de Tweede Kamer zitten is volgens Hero geen probleem. De vernieuwing zorgt ervoor dat Kamerleden niet vastroesten:

Toen ik in de Kamer kwam zat ik in een fractie met nul komma nul ervaring. Maar ik ging hulp zoeken bij de Kamerstaf en andere Kamerleden, en na een half jaar wist ik hoe alles in elkaar stak. Sterker nog, leden van de grote partijen gingen mij om advies vragen, omdat zij dat niet durfden te doen bij leden van hun eigen partij.”

Volgens Hero bevindt Nederland zich momenteel op een keerpunt als het gaat om hoe wij onze democratie inrichten. Het DPK ziet graag een Tweede Kamer met mensen die verder willen met Nederland. Daarin zijn mensen met nieuwe ideeën belangrijker dan parlementariërs met jarenlange ervaring.