Hard ingrijpen in het falende openbare bestuur

Met dank overgenomen van Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) i, gepubliceerd op maandag 9 juli 2012.

De Onafhankelijke Burger Partij pleit voor hard ingrijpen binnen het openbaar bestuur, dit om een eind te maken aan de daar heersende bonus- en graaicultuur!

De voorbeelden van falende bestuurders die met absurd hoge vergoedingen werden beloond, bij onder andere woningbouwcorporatie Vestia en de onderwijsinstelling Amarantis zijn nog niet uit ons geheugen verdwenen of het openbaar bestuur is wederom in opspraak!

Nadat begin deze week de bestuursperikelen binnen het Amsterdamse GVB aan het licht kwamen, is het nu de beurt aan een bestuurder van het Zuwe Hofpoort ziekenhuis uit Woerden, die bij zijn vertrek een ontslagvergoeding van ruim € 200.000,-- ontving.

Dit soort gevallen staan niet op zichzelf en zijn schering en inslag geworden binnen de vele ambtelijke organisaties en bestuurslagen. Het is klaarblijkelijk “normaal” geworden dat falende bestuurders en toezichthouders wegens niet functioneren en het plegen van wanprestaties worden beloond met absurd hoge vergoedingen en financiële compensaties.

Het wordt hoogtijd dat de overheid hard ingrijpt en dat dergelijke absurd hoge vergoedingen en financiële compensaties aan falende bestuurders worden uitgebannen! De OBP pleit voor strenger toezicht en meer mogelijkheden om falende bestuurders en toezichthouders persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Daarnaast wil de OBP dat ten onrechte uitgekeerde en ontvangen vergoedingen eenvoudig kunnen worden teruggevorderd, en dat er voor falende bestuurders en toezichthouders een algemeen verbod van kracht wordt om nog binnen het openbaar bestuur actief te kunnen zijn.