KANDIDATENLIJST

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op maandag 2 juli 2012.

Gepubliceerd op maandag 02 juli 2012 08:38

Een onafhankelijke commissie bestaande uit Jan Nagel (voorzitter), mr. Cor Slothouber en Maurice Koopman heeft een kleine dertig gesprekken gevoerd met aangemelde kandidaten voor de Tweede Kamer. Daarnaast waren er nog een kleine dertig kandidaten die óf aangegeven hadden geen behoefte aan een gesprek te hebben, óf bijvoorbeeld slechts een lage plaats ambieerden.

  • 1. 
    Henk Krol (62), Eindhoven, Noord-Brabant.

Henk is de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Hij kent Den Haag en het Binnnenhof en was jarenlang voorlichter bij de VVD-Tweede Kamerfractie. Als strijder voor de emancipatierechten voor homo’s en hoofdredacteur van de Gay Krant kreeg Henk nationale bekendheid. Hij is voor 50PLUS Statenlid in Noord-Brabant en vicevoorzitter van het landelijk bestuur.

  • 2. 
    Drs. Norbert Klein (56), Hoevelaken, Gelderland.

Norbert is zelfstandige ondernemer en beschikt over ruime politieke ervaring. Hij was zeven jaar lid van de gemeenteraad in Nijmegen en twaalf jaar lid van Provinciale Staten van Gelderland voor de VVD, waarvan hij van 1980 tot 2011 lid was. Norbert is voorzitter van de 50PLUS-afdeling Gelderland.

  • 3. 
    Mr. Martine Baay-Timmerman (54), Huizen, Noord-Holland.

Martine kreeg landelijke bekendheid als advocaat toen zij een proces over de carpoolstrook op de A1 tegen de staat (minister May-Weggen) wist te winnen. Martine heeft ruime bestuurservaring. Na een aantal jaren in het buitenland te hebben doorgebracht is zij vanaf het prille begin bij de partij betrokken en ze is secretaris van het landelijke bestuur.

  • 4. 
    Willem Herrebrugh (65), Lelystad, Flevoland.

Willem heeft een zeer grote politieke ervaring o.a. als gemeenteraadslid en fractievoorzitter (dertien jaar) in de gemeenteraad van Lelystad en als lid van de Tweede Kamer (1998 - 2002) voor de Partij van de Arbeid, waarvan hij sinds 1970 lid is.

  • 5. 
    Wim van Overveld (62), Oudenbosch, Noord-Brabant.

Wim is politiek zeer breed geschoold o.a. door dertien jaar wethouderschap in drie gemeenten voor lokale partijen, het laatst tot 2010 in Roosendaal. Daarvoor was hij docent Nederlands.

  • 6. 
    Mr. Roy Ho Ten Soeng (67), Venhuizen, Noord-Holland.

Roy was wethouder in Alkmaar en burgemeester van Venhuizen en Medemblik. Hij is Mediator bij rechtbanken in Noord-Holland en voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie 50PLUS. Roy is CDA-lid sinds 1979.

  • 7. 
    Drs. Monique van de Griendt (44), Amsterdam, Noord-Holland.

Monique studeerde Europese studies en is de jongste kandidaat. Ze werkt als Senior Consultant bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Door haar werk kent zij vele praktijkvoorbeelden o.a. in de AOW. Daarvoor was zij projectleider marketingafdeling ING. Zij is ook gediplomeerd schaakleraar.

  • 8. 
    Harry Siepel (60), Emmen, Drenthe.

Harry is manager en houdt zich bezig met innovatie bij DSM. Hij viel op door originele ideeën en heeft ervaring als raadslid in de gemeente Peize voor de PvdA. Was in 2011 lijsttrekker voor 50PLUS bij de Provinciale Statenverkiezingen in Drenthe.

  • 9. 
    Harry Lamberts (60), Leeuwarden, Friesland.

Harry was manager poliklinische zorg en bestuurslid van het Gezondheidscentrum. Hij deed politieke ervaring op in diverse commissies tijdens zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid en is secretaris van 50PLUS Friesland.

  • 10. 
    Mieke Hoek (64), Vreeland, Utrecht.

Mieke was werkzaam in de media o.a. bij de Wereldomroep en bestuurslid Ontwikkelingsorganisatie Ouled Gassem Noord-Tunesië. Mieke is vanaf 2002 gemeenteraadslid, eerst voor de VVD en vanaf 2005 voor een eigen lokale partij. Zij is voor 50PLUS lid van de Provinciale Staten Utrecht en lid van het landelijk bestuur.

  • 11. 
    Astrid Woldinga (51), Zuidlaren, Drenthe.

Astrid heeft politieke ervaring vanaf 1992 als gemeenteraadslid voor een lokale partij en is voorzitter van de afdeling Drenthe 50PLUS. Ook is zij lid van het landelijke bestuur. Astrid is actief in tal van maatschappelijke organisaties, waaronder de vakbeweging.

  • 12. 
    John Struijlaard (63), Rotterdam, Zuid-Holland.

John is zelfstandige ondernemer en was eerder politiek actief voor de Leefbaar Rotterdam als bestuursvoorzitter Dagelijks Bestuur Stadscentrum Rotterdam. John is voor 50PLUS lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

  • 13. 
    Rob Hompe (60), Heel, Limburg.

Rob was van 1998 tot 2006 gemeenteraadslid voor de PvdA en is nu medewerker van de 50PLUS Statenfractie in Limburg. Rob was voorzitter van het huurdersplatform.

  • 14. 
    Gerda Karmelk (67), Stadskanaal, Groningen.

Gerda was eerder actief betrokken bij de gemeentepolitiek in Meerlo, Wansum en Stadskanaal.

  • 15. 
    Willem Willemse (63), Vlissingen, Zeeland.

Willem is momenteel re-integratiecoach. Hij was eerder actief als bestuurslid lokale afdelingen PvdA. Was in 2011 lijsttrekker voor 50PLUS bij de Statenverkiezingen in Zeeland.

  • 16. 
    Jeannette de Caluwé (53), Deventer, Overijssel.

Jeannette is een kandidaat van de werkvloer. Ze was vele jaren actief in verpleegwerk en is vanaf de oprichting van 50PLUS betrokken bij diverse activiteiten.

  • 17. 
    Kees van de Molengraft (64), Leunen, Limburg.

Kees heeft politieke ervaring als voorzitter van een lokale partij.

  • 18. 
    Guido Brandt Corstius (51), Soest, Utrecht.

Guido was eerder actief als bestuurslid bij D66 en de PvdA. Is vanaf de oprichting lid van 50PLUS.

  • 19. 
    Mr. Jan-Dirk van Arkel (61), Son en Breugel, Noord-Brabant.

Jan-Dirk was eerder actief in D66. Hij is vanaf 1998 raadslid voor een lokale partij en lid van de Ondernemingsraad Eindhoven.

  • 20. 
    Wil van Soest (75), Amsterdam, Noord-Holland.

Wil is stadsdeelraadslid sinds 1994 voor de PvdA en sinds 1998 voor lokale partijen. Wil was bestuurslid bij de ANBO.

  • 21. 
    Drs. Frits Colnot (62), Blijham, Groningen.

Frits is zeer actief op velerlei terreinen o.a. redactiesecretaris Seniorenkrant Groningen, bestuurslid 50PLUS Groningen.

  • 22. 
    Michel van der Tak (58), Den Haag, Zuid-Holland.

Michel was eerder lokaal politiek actief en gaat actief meedoen in de komende landelijke campagne.

  • 23. 
    Peter Pont (53), Delft, Zuid-Holland.

Peter was eerder betrokken bij de gemeentelijke politiek in Voorschoten en Delft en gaat actief meedoen in de landelijke campagne.

  • 24. 
    Lidie Tax-Philippi (62), Culemborg, Utrecht.

Lidie is in het dagelijks leven fysiotherapeut en lid van het landelijk bestuur 50PLUS.

  • 25. 
    Dick Schouw (54), ’s-Hertogenbosch, Noord-Brabant.

Dick is algemeen directeur Sperry Group of Companies en zette een uitgebreid campagneplan voor 50PLUS op.

  • 26. 
    Stefano Erba (58), Amsterdam, Noord-Holland.

Stefano is sectorraadslid uitgeverijen FNV KIEM en lid van het landelijk campagneteam.

  • 27. 
    Piet van ’t Wout (76), Wierden, Overijssel.

Piet is Burgerlid fractie 50PLUS in Overijssel en maakt deel uit van het landelijk campagneteam.

  • 28. 
    Ir. Hylke ten Cate (63), Haarlem, Noord-Holland.

Hylke was eerder lid van Provinciale Staten Noord-Holland voor de PvdA. Is nu Duo-Statenlid 50PLUS in Noord-Holland, fractiemedewerker in de Eerste Kamer en coördinator bestuurszaken 50PLUS.

  • 29. 
    Jan Nagel (73), Hilversum, Noord-Holland.

Jan was eerder lid van de Eerste Kamer (zes jaar voor PvdA) en sinds 2011 voor 50PLUS. Medeoprichter en voorzitter 50PLUS. Oud-wethouder Hilversum en voormalig Hoofd RTV VARA. Leidde twaalf jaar Leefbaar Hilversum als grootste partij in de mediastad.

De commissie heeft op een groot aantal factoren gelet. Allereerst naar politieke en maatschappelijke ervaring en een mogelijk brede inzet. Daarnaast is gekeken naar een zekere regionale spreiding, hoewel dit niet doorslaggevend was. Hetzelfde geldt voor een redelijke spreiding van de vrouwelijke kandidaten.

Het laatste woord is aan het congres. Bij elke plek kunnen er tegenkandidaten worden gesteld. Aan het congres zal worden voorgesteld dat als een tegenkandidaat twee stemmingen verloren heeft, er dan geen derde keer volgt.

Leden kunnen zich opgeven voor het congres (i.v.m. lunches en beschikbare ruimte) via <a href="mailto: