Europese Gezant voor de Mensenrechten
De Europese Gezant voor de Mensenrechten is verantwoordelijk voor het uitdragen van het Europese mensenrechtenbeleid in de wereld. De gezant vertegenwoordigt de EU1 op internationale fora, waaronder de Verenigde Naties2.
De eerste Europese Gezant voor de Mensenrechten, Stavros Lambrinidis werd op 26 juli 2012 benoemd en startte zijn werkzaamheden op 1 september 2012. Zijn derde mandaat liep af op 28 februari 2019. Eamon Gilmore is zijn opvolger. Hij werd op 28 februari 2019 benoemd door de Raad3. Op 1 maart 2019 ging Gilmore officieel van start. Zijn mandaat zou gelden tot 28 februari 2023, maar is verlengd tot 29 februari 2024.
Aandachtspunten van de gezant zijn onder meer:
-
-versterking van democratie, internationaal recht en humanitair recht
-
-afschaffing van de doodstraf
-
-vrijheid van meningsuiting
-
-gelijke rechten van mannen en vrouwen
-
-de positie van kinderen in gewapende conflicten
Het idee voor een speciale gezant voor de mensenrechten voert terug tot 2010 en kwam van het Europees Parlement4.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
- 3.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 4.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.