Jong WBS Masterclass XIV met Wouter Bos: De toekomst van de zorg, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 31 mei 2012 19:30 - 21:30
plaats Amsterdam
aanwezigen W.J. (Wouter) Bos i e.a.
organisatie Wiardi Beckman Stichting (WBS)

Gezondheid en zorg

Te gast is Wouter Bos i, partner bij KPMG Plexus en voorzitter van KPMG Gezondheidszorg.

De zorg moet beter, en tegelijkertijd goedkoper, want een gemiddeld gezin met twee kinderen is op dit moment een kwart van zijn inkomen kwijt aan zorgverzekeringen en andere premies. Bovendien verdringen uitgaven aan zorg andere belangrijke overheidsuitgaven, bijvoorbeeld aan onderwijs of infrastructuur. In alle Europese staten groeien de uitgaven aan gezondheidszorg en langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken echter al vijftig jaar lang sneller dan het bruto binnenlands product (BBP) en bijna geen land ter wereld geeft een groter deel van zijn inkomen aan zorg uit dan Nederland. Terwijl we pas net op weg zijn. Volgens een prognose van het CPB zullen de zorgkosten zonder radicale ingrepen explosief stijgen: van €87,1 mld nu naar €255 mld in 2050. In percentages van het BBP uitgedrukt: begin jaren '70 ging het om 8%, inmiddels is dat 12% en als we niets doen zullen we rond 2050 ongeveer 30% van ons BBP uitgeven aan zorg.

Volgens Keuzes voor de toekomst van Nederland, het document dat de basis zal vormen voor het PvdA-verkiezingsprogramma, staat de PvdA "pal voor een toegankelijke, betaalbare en goede zorg voor iedereen". Over de stijgende zorgkosten zegt het document dat "een deel van de verwachte stijgingen van de zorgkosten onvermijdelijk is, het gevolg van vergrijzing en toenemende mogelijkheden in de zorg. Maar een ander deel van de stijging kan wel degelijk worden voorkomen… Investeren in preventie verbetert niet alleen de kwaliteit van leven maar bespaart later ook kosten. Concentratie van zorg leidt tot kwalitatief betere zorg en tegen minder kosten". De PvdA denkt op die manier maximaal €4 mld te kunnen bezuinigen tot 2015.

Hoe komt het dat de zorguitgaven, ondanks de aanhoudende aandacht voor het probleem zo gestegen zijn en hoe komt het dat deze stijging in de komende decennia zo explosief zal zijn? Kunnen we de gezondheidszorg in Nederland en Europa in de toekomst nog wel betaalbaar én eerlijk houden? Kan meer aandacht voor preventie en de inzet van technologie daarbij inderdaad een oplossing zijn of is technologische ontwikkeling juist het probleem?

Kortom: is de "toegankelijke, betaalbare en goede zorg voor iedereen" waar de PvdA voor zegt te staan eigenlijk wel realistisch? Zal onze generatie het sociale contract uiteindelijk opzeggen? En welk contract zal daarvoor in de plaats komen? Moeten we accepteren dat we concessies zullen moeten doen aan gelijke toegankelijkheid of kwaliteit?

Over deze en andere vragen gaan we in gesprek met Wouter Bos. Wouter Bos is partner bij KPMG Plexus en leidt de gezondheidszorg-praktijk van KPMG. Binnen KPMG Plexus coördineert Wouter het werk voor verzekeraars en specialiseert hij zich op stelsel-, kosten- en financieringsvraagstukken. Van 1998 - 2010 was hij politiek actief voor de PvdA als Tweede Kamerlid, staatssecretaris van Financiën, politiek leider, fractievoorzitter in de Tweede Kamer en lijsttrekker van de PvdA en ten slotte vice-premier en Minister van Financiën

Deelnemers ontvangen zoals altijd van tevoren een reader met literatuur om zich in te kunnen lezen. Tijdens de master class zal er uitgebreid ruimte zijn voor vragen en discussie.

Deelname: gratis voor Jong WBS leden

Aanmelden: via jong@wbs.nl


1.

Meer over...