Kerk en staat? Religie in het maatschappelijk debat, Amsterdam

datum 14 juni 2012 17:00 - 19:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27 1012 WX Toon locatie
aanwezigen A.Ch. (Andrée) van Es i e.a.
organisatie SPUI25

Mogen ambtenaren weigeren homo’s te trouwen? Is het boerkaverbod maatschappelijk aanvaardbaar? Moet godslastering uit de grondwet, en is onverdoofde rituele slacht dierenleed? Actuele vragen die raken aan religieuze of niet-religieuze opvattingen. Ontwikkelingen als secularisatie en ontkerkelijking migratie, emancipatie, globalisering en economische instabiliteit dragen bij aan de opmerkelijke veranderingen die religie de laatste decennia doormaakt.

Dat zien we ook terug in de rol die de staat speelt bij religie. Was voorheen het standpunt dat de staat zich niet in religieuze aangelegenheden moest mengen, nu zien we dat meer en meer veranderen. Religie wordt zelfs gebruikt voor het bewerkstelligen van integratie, participatie en welzijn. Wat kan en moet de relatie tussen kerk en staat zijn ?

Maatschappelijk gezien is het belangrijk voor alle sectoren van de samenleving om de bindende en scheidende kracht van religie beter te leren begrijpen. Aan de vooravond van het nieuwe NWO-onderzoeksprogramma Religie in de moderne samenleving organiseert NWO in samenwerking met SPUI25 een prikkelend debat over de relatie tussen kerk en staat.

Désanne van Brederode zet de toon van het debat met een gesproken column. Spreker Andrée van Es heeft als wethouder te Amsterdam dagelijks met dit onderwerp te maken. Anton van Hooff verwoordt zijn gedachten vanuit atheïstisch-humanistische invalshoek. Anne-Marie Korte, die vanuit NWO bij dit programma is betrokken, geeft een doorkijkje in de andere onderwerpen uit het onderzoeksprogramma. Erik Borgman (hoogleraar theologie) en mw. Hans Alma (hoogleraar psychologie en zingeving) maken - evenals Van Hooff - deel uit van het panel, zij zijn twee van de auteurs (naast hoogleraar Maurits Berger, hoogleraar Islam in het hedendaagse westen). Als moderator treedt op Lodewijk Dros chef van de redactie religie & filosofie van dagblad Trouw.

De sprekers

Désanne van Brederode (Utrecht, 1970) studeerde filosofie. In 1994 debuteerde ze met de veelbesproken roman Ave verum corpus/Gegroet waarlijk lichaam. Hierna volgden de veelgeprezen romans Mensen met een hobby (2001), Het opstaan (2004) en Hart in hart (2007) - de laatste werd bekroond met de Gerard Walschap Literatuurprijs en is inmiddels al aan de vijfde druk toe. In het pamflet Modern dédain, dat in maart 2006 verscheen, liet ze zien dat de minachting voor de verdieping van de geest zulke groteske vormen aanneemt dat zelfs culturele media en educatieve instellingen zich aanpassen aan de vooroordelen van de massa.

Naast haar romans, waarin ze de tijdgeest op de hielen zit, schrijft Van Brederode ook artikelen en houdt ze lezingen over levensbeschouwelijke onderwerpen. In het politieke televisieprogramma Buitenhof heeft zij een gesproken column.

Andrée van Es was negen jaar Kamerlid voor de PSP en drie jaar DG bij Binnenlandse Zaken. Ze was directeur van politiek-cultureel centrum de Balie en werkzaam voor de NOS en de VPRO. Sinds mei 2010 is zij wethouder voor GroenLinks in Amsterdam (portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie, Diversiteit en Integratie, Inburgering en Bestuurlijk stelsel).`

Anton J.L. van Hooff is voorzitter van de Atheïstisch-Humanistische Vereniging De Vrije Gedachte. Hij was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften, en hij geeft lezingen over onderwerpen uit de klassieke geschiedenis.

Anne-Marie Korte is bij NWO bestuurslid Geesteswetenschappen en hoogleraar Religiewetenschap en theologie aan de Universiteit Utrecht en betrokken bij de masteropleiding Religies in hedendaagse samenlevingen waarin masterstudenten wordt geleerd “een goed geïnformeerde en afgewogen bijdrage aan de discussies te leveren. Zo word je in staat gesteld om beleid te helpen ontwikkelen van overheden en maatschappelijke organisaties die actief zijn op het soms oververhitte terrein van religie en samenleving.”

Hans Alma studeerde andragologie en psychologie. Zij werkte als universitair docente godsdienstpsychologie aan de VU, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. Sinds 2003 is zij als hoogleraar Psychologie en zingeving verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en sinds 2007 rector van deze universiteit. Aandachtsgebied is o.m: het belang van creativiteit en verbeelding voor identiteitsontwikkeling en zingeving.

Erik Borgman is hoogleraar theologie van de religie aan Tilburg University en lekendominicaan. Eerder werkte hij voor het Heyendaal Instituut voor theologie, wetenschap en cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is een veelgevraagd spreker en treedt regelmatig op in de media. Hij is vaste commentator op radio 1 voor de EO. Hij is lid van de door Forum ondersteunde commissie Publiek Domein en Religie, Volgens Borgman is theologie geen kerkelijk bedrijf, maar een openbaar bedrijf.

Lodewijk Dros studeerde theologie in Amsterdam en Nijmegen. Hij was zeven jaar predikant (PKN) in Amsterdam. Nu werkt hij als chef van de redactie religie & filosofie van het dagblad Trouw.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

VerwijzingenAANMELDEN

www.spui25.nl


1.

Meer over...