Verordening 2012/383 - Technische voorschriften betreffende rijbewijzen met een ingebouwd opslagmedium (microchip)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 5 mei 2012 gepubliceerd en is op 25 mei 2012 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) nr. 383/2012 van de Commissie van 4 mei 2012 tot vaststelling van de technische voorschriften betreffende rijbewijzen met een ingebouwd opslagmedium (microchip) Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

Commission Regulation (EU) No 383/2012 of 4 May 2012 laying down technical requirements with regard to driving licences which include a storage medium (microchip) Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2012/383
Celex-nummer i 32012R0383

3.

Key dates

Document 04-05-2012
Bekendmaking in Publicatieblad 05-05-2012; Special edition in Croatian: Chapter 07 Volume 015,OJ L 120, 5.5.2012
Inwerkingtreding 25-05-2012; in werking datum publicatie +20 zie art 8
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

5.5.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 120/1

 

VERORDENING (EU) Nr. 383/2012 VAN DE COMMISSIE

van 4 mei 2012

tot vaststelling van de technische voorschriften betreffende rijbewijzen met een ingebouwd opslagmedium (microchip)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2006/126/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs (1) en met name artikel 1, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 2006/126/EG voorziet in een gemeenschappelijk model voor de door de lidstaten af te geven rijbewijzen, waarin facultatief een opslagmedium is ingebouwd (microchip).

 

(2)

De inbouw van een microchip in het model van het rijbewijs moet de lidstaten in staat stellen de bescherming tegen fraude verder te verbeteren. De verwerking van persoonsgegevens dient te gebeuren met inachtneming de EU-regelgeving, zoals onder meer vastgesteld bij Richtlijn 95/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 1995 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (2).

 

(3)

Om de interoperabiliteit en een degelijke fraudebestendigheid te waarborgen moet bij de technische implementatie van de microchip, wanneer de lidstaten ervoor opteren een microchip in het rijbewijs te integreren, aan bepaalde eisen en normen worden voldaan.

 

(4)

Rijbewijzen met een microchip moeten aan een passende EU-typegoedkeurings-procedure worden onderworpen om na te gaan of ze aan die eisen voldoen. De EU-typegoedkeuringsprocedure behoeft niet worden toegepast voor rijbewijzen zonder microchip.

 

(5)

De technische eisen waaraan rijbewijzen met een microchip moeten voldoen, worden afgeleid van de op internationaal niveau overeengekomen technische normen, met name norm 18013 van de Internationale Organisatie voor Normalisatie/Internationale Elektrotechnische Commissie (ISO/IEC), die het kader vormt voor de vormgeving en de gegevensinhoud van een rijbewijs dat aan de ISO-norm voldoet.

 

(6)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor het rijbewijs,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Toepassingsgebied

Deze verordening is van toepassing op overeenkomstig Richtlijn 2006/126/EG afgegeven rijbewijzen waarin een microchip is ingebouwd.

Artikel 2

Algemene vereisten

  • 1. 
    De microchip en de daarop opgeslagen gegevens, met inbegrip van eventuele facultatieve of aanvullende informatie, dient te voldoen aan bijlage I bij deze verordening.
  • 2. 
    Op de microchip worden gestandaardiseerde rijbewijsgegevens opgeslagen als bedoeld in punt I.2.1 van bijlage I.
  • 3. 
    De lidstaten raadplegen de Commissie vóór zij op een microchip van een rijbewijs aanvullende gegevens opslaan als bedoeld in punt I.2.2 van bijlage I.

Artikel 3

Geldende normen

De lijst van de geldende normen voor rijbewijzen met een microchip is opgenomen in bijlage II bij deze verordening.

Artikel 4

EU-typegoedkeuringsprocedure

Rijbewijzen met een microchip worden aan een EU-typegoedkeuringsprocedure onderworpen overeenkomstig de bepalingen van bijlage III bij deze verordening.

Artikel 5

EU-typegoedkeuringscertificaat

  • 1. 
    Wanneer overeenkomstig de artikelen 2, 3 en 4 van deze verordening aan alle toepasselijke bepalingen van de EU-typegoedkeuring voor een rijbewijs met een microchip is voldaan, verlenen de lidstaten een EU-typegoedkeuringscertificaat aan de fabrikant of zijn vertegenwoordiger.
  • 2. 
    Indien nodig, met name om te waarborgen dat de bepalingen van deze verordening worden nageleefd, kan een lidstaat een door hem verleende...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.