Banken kiezen voor groen

Met dank overgenomen van C.N. (Niels) van den Berge i, gepubliceerd op maandag 7 mei 2012.

Nederlandse banken investeren fors in groene stroom. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankenwijzer. Het totaalbedrag dat banken in schone elektriciteit stoppen is in de afgelopen jaren met ruim 55% toegenomen. Vooral Rabobank, Triodos Bank, NIBC en ASN Bank hebben veel geld groen geïnvesteerd. Een hele mooie prestatie. Dit is pas het begin. Er is nog veel meer mogelijk.

Het rechtse kabinet van CDA, VVD en PVV heeft geprobeerd klimaat- en energiemaatregelen af te breken. In plaats van schone energie wilde het kabinet liever een nieuwe kerncentrale. Het nucleaire feestje van Verhagen gaat gelukkig niet door. Ook tijdens de rechtse winter hebben Nederlanders doorgebouwd aan een schone toekomst. Groene politici hebben alles in het werk gesteld om nog zoveel mogelijk duurzame energiemaatregelen in stand te houden. Particulieren hebben zonnepanelen op hun dak gelegd. Energiebedrijven en banken zijn windprojecten gestart. Dankzij hen kan de groene lente nu aanbreken.

Stel je eens voor wat de mogelijkheden zouden zijn als we na 12 september een kabinet krijgen dat ruim baan geeft aan schone energie. Als banken nu al bereid zijn om ruim €1,5 miljard per jaar in schone stroom te investeren. Hoeveel geld zouden ze dan vrij willen maken als er straks een kabinet zit dat echt kiest voor de toekomst? Een kabinet dat koers zet richting een volledig schone energievoorziening. In het Lente Akkoord hebben we al belangrijke groene stappen gezet. Nu is het zaak om na 12 september door te pakken.

Investeren in schone energie is om meerdere redenen noodzakelijk. In de eerste plaats natuurlijk om onze vervuiling terug te dringen. Maar dat is niet het enige. Schone energie levert banen op, maakt ons minder afhankelijk van dure olie en is economisch aantrekkelijk. Ondanks de economische recessie, groeit de windsector. Banken hebben al door dat schone energie een stabiele en verstandige belegging is. Ik hoop van harte dat er na de verkiezingen ook een politieke meerderheid is voor schone stroom.