Werkbezoek Kamercommissie VWS aan Auschwitz en Birkenau

Met dank overgenomen van P.E. (Pauline) Smeets i, gepubliceerd op woensdag 25 april 2012.

In het komende meireces gaat Pauline, als voorzitter van de VKC VWS, mee op werkbezoek naar Polen. Doel van het werkbezoek is een oriëntatie op het beleid voor oorlogsgetroffenen.

Doelstellingen van het beleid in ons land zijn het in stand houden van een kwalitatief goed en doelmatig stelsel van (im)materiële hulpverlening aan oorlogsgetroffenen uit de Tweede Wereldoorlog in een situatie van afnemende vraag. Daarnaast staat voorop dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend blijft en veel mensen, waaronder jeugdigen, zich bewust zijn van de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, mede in relatie tot grondrechten, democratie, (internationale) rechtsstaat en vrijheid. Dit werkbezoek van de commissie VWS was oorspronkelijk gecombineerd met een werkbezoek aan Nordrhein-Westfalen over ouderenbeleid dat in januari heeft plaatsgevonden. Om logistieke en inhoudelijke redenen is deze combinatie echter verlaten. Het programma van het werkbezoek is in samenwerking net het Nederlands Auschwitz Comité opgesteld. De voorzitter en de penningmeester van dit comité, de heren Jacques Grishaver en Ronald van den Berg, zullen de delegatie vergezellen.

Aangezien Auschwitz het grootste vernietigingskamp uit zijn tijd was, is het een symbool geworden voor de Holocaust (of Shoah), waarvan tussen de 5 en 6 miljoen Joden het slachtoffer werden. Het accent valt op het bezoeken van de voormalige concentratiekampen Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau. In Auschwitz I zijn circa 70.000 mensen (vooral Poolse intellectuelen en Russische krijgsgevangenen) omgebracht. De delegatie zal daar een krans leggen voor alle slachtoffers, eerst en vooral de Polen. Een dag later volgt Auschwitz II-Birkenau, een vernietigingskamp waar tussen de 1,1 en 1,6 miljoen mensen zijn vermoord, waarvan 90% Joden. Ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers zal daar een bloemstuk worden gelegd. In dit kader worden ook de Joodse wijk Kazimierz en het Schindler’s Factory Museum, beide in Krakau bezocht.