06 april 2012

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op vrijdag 6 april 2012.

"Net nu Bleker ons in slaap probeert te zoemen over pesticiden en bijensterfte, luidt in Amerika de noodklok..." Vrij Nederland schreef -opnieuw- een scherp artikel over de trucs die de staatssecretaris probeert uit te halen om zijn eigen zin te doen. Bijvoorbeeld door dubieuze deskundigen in te schakelen die zogenaamd wetenschappelijk moeten onderbouwen waarom zijn beleidskeuzes heel verantwoord zijn. Gesjagger als bestuursstijl. Mooi dat de journalisten van Vrij Nederland het kritisch volgen.

Het artikel opent trouwens prachtig: "Het zit Henk Bleker ook niet mee". Laten we het hopen, qua beleid! Afgelopen dinsdag kreeg ik steun van de Kamer voor een nieuw debat over de bijensterfte en de onafhankelijke wetenschappelijke stukken waaruit steeds weer blijkt wat de universiteit van Wageningen blijft ontkennen: landbouwgif vormt wel degelijk een gevaar voor bijen. Het debat zal plaatsvinden op 16 mei. Lees hier meer!

Gisteren, tijdens het debat over gentech, zei de staatssecretaris nog dat hij "erg ongelukkig zou worden als genetische manipulatie zou leiden tot gifresistentie bij gewassen". Nou, welkom in je depressie dan, dacht ik. Het genetisch manipuleren van gewassen leidt immers helemaal niet tot minder (wat altijd wordt beloofd) maar juist tot meer gifgebruik, met resistentie tot gevolg. Zie bijvoorbeeld het wetenschappelijke onderzoek dat Greenpeace hierover verzamelde.

De Partij voor de Dieren heeft -zowel in de Kamer als op straat met paasacties van onze werkgroepen aandacht gevraagd voor het treurige lot van kippen die gehouden worden voor de productie van scharreleieren. Een misleidende term als je weet dat deze kippen hun hele leven opgesloten zitten in een schuur, met nauwelijks een A-4tje per kip op elkaar gepropt. De motie die we indienden om scharreleieren voortaan schuureieren te noemen haalde het (nog) niet, maar we blijven aandringen op eerlijke voorlichting over de herkomst van dierlijke producten. En we zijn blij dat supermarkt Plus heeft besloten de schuureieren voortaan helemaal niet meer te verkopen. De pluimveehouders kunnen zo boos zijn als ze willen, dit vraagt om navolging! Albert Heijn, waar wacht je op?

Vrolijk Pasen allemaal!