1 voor onze kinderen

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 29 maart 2012, 2:17, column.

Kinderen die moeilijk kunnen leren zijn bij dit kabinet de klos. Rutte deelt harde klappen uit in het speciaal onderwijs. Een harde bezuiniging van driehonderd miljoen euro op kwetsbare kinderen die dat absoluut niet kunnen hebben.

Vandaag lanceert de SP een spotje om bezwaar te maken tegen deze bezuiniging. Het spotje is hard, maar wat mij betreft niet harder dan de werkelijkheid van vele duizenden kinderen die door deze bezuiniging hun zorg en begeleiding verliezen.

Het kabinet wil dat leerlingen die extra zorg nodig hebben naar ‘gewone‘ scholen gaan en niet meer naar het speciaal onderwijs. Maar voor veel kinderen is dat geen oplossing. We moeten niet vergeten dat het speciaal onderwijs juist een goede oplossing is voor kinderen die op een andere school niet meekomen. Denk aan leerlingen met een verstandelijke handicap, een langdurige ziekte of een ernstige ontwikkelingsstoornis. Daar is specialistische hulp bij nodig en de rust van een kleine klas.

Vijfduizend leraren en begeleiders in het onderwijs zullen hun baan verliezen. De kinderen die zij begeleiden komen in het reguliere onderwijs terecht. Daar moet dus meer en moeilijker werk worden verzet met minder mensen. Leerlingen zullen daar dus niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daar komt nog bij dat door deze bezuiniging de klassen nog groter zullen worden en dat de aandacht voor de andere leerlingen nog verder afneemt. Leraren maken zich hierover grote zorgen, het is niet voor niets dat vijftigduizend leraren actie voerden in de Amsterdam Arena.

Deze bezuiniging op het onderwijs is absoluut onnodig. Het kabinet wil driehonderd miljoen euro besparen in het speciaal onderwijs maar wil tegelijk een vergelijkbaar bedrag uitgeven aan prestatiebeloning voor leraren. Het bizarre is dat beide voorstellen enorm slecht liggen in het onderwijs. Leraren koesteren de zorg voor kwetsbare leerlingen en zien niets in onderlinge concurrentie in de lerarenkamer.

Ik zou zeggen: streep deze plannen tegen elkaar weg. Schrap de prestatiebeloning en steun de kinderen in het speciaal onderwijs!

Onder groot protest van de oppositie heeft de coalitie deze bezuiniging door de Tweede Kamer gedrukt. Maar het is nog niet te laat voor deze kinderen, want op korte termijn moet de Eerste Kamer zich nog uitspreken.

Ik wil u vragen om mij te helpen bij het verspreiden van dit spotje. Stuur het door naar vrienden, familie en kennissen. Dat kan via, Youtube, Hyves, Twitter, email of Facebook. Ik wil u ook vragen om deze petitie te ondertekenen zodat ik deze kan aanbieden aan de leden van de Eerste Kamer.

Doe mee, want wij móeten opkomen voor onze kinderen.

Emile Roemer

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer