Werkbezoekenmijlpaal

Met dank overgenomen van L.G.J. (Linda) Voortman i, gepubliceerd op woensdag 21 maart 2012.

23 en 24 maart zijn voor mij bijzondere dagen. Ik ga dan op werkbezoek naar Zeeland. Mijn Zeeuwse collega's maken me wegwijs in de Zeeuwse zorg. Heel interessant en belangrijk: de bevolkingskrimp brengt uitdagingen met zich mee die zeker in de zorg erg belangrijk zijn. Hoe hou je met een kleiner aantal inwoners een dekkend en toegankelijk zorgaanbod? In de GroenLinks-notitie 'krimp in de regio, pimp de regio' doet Niels van de Berge een aantal voorstellen op het gebied van zorg. Ik hoop dat ik na m'n bezoek aan Zeeland daar weer nieuwe ideeën aan toe kan voegen.

Maar mijn werkbezoek in Zeeland is om een andere reden bijzonder. Ik ben dan namelijk in alle provincies minimaal een keer op werkbezoek geweest.

Toen ik begon met m'n werk als kamerlid nam ik me voor veel het land in te gaan. De portefeuilles wonen en zorg lenen zich er natuurlijk sowieso goed voor, maar zeker in de zorg was het ook hard nodig. Mijn moeder werkt in de thuiszorg, maar zelf had ik nog niet veel ervaring op zorg. Werkbezoeken helpen dan enorm. Je ziet in de praktijk wat de gevolgen zijn van het beleid dat je in de Kamer bespreekt en hoort van zorgclienten, bewoners en mensen die in de zorg of de woonwereld werken wat zij vinden dat er moet gebeuren.

Soms bevestigen ze hetgeen wat je al uitdraagt, denk bijv aan de vreselijke gevolgen van de kabinetsbezuinigingen op het pgb, de huisartsenzorg en de geestelijke gezondheidszorg, of de manier waarop het kabinet de rekening bij huurders legt.

Vaak ook leer je nieuwe dingen: zo wist ik weinig van eerwraak af voordat ik de opvang van Fier Fryslan bezocht, of had ik nauwelijks een idee van de problematiek van Rotterdam-Zuid voordat ik met mijn lokale collega's Feijenoord op de fiets doorkruiste. Je leest erover in je stukken en de krant, maar tijdens het werkbezoek doe je net dat voorbeeld op, spreek je die ene persoon, die concreet maakt waar het om gaat.

Ik wil langs deze weg alle partijgenoten, deskundigen, cliënten en bewoners dank voor de tijd die ze gestoken hebben in het mogelijk maken van al die werkbezoeken. Ik heb er enorm veel van geleerd. Zolang ik in de kamer zit blijf ik hiermee door gaan. Het komt mijn werk ten goede en daarmee de mensen voor wie ik in de Kamer zit.

Volg mijn werkbezoeken op twitter (hashtag #vrijdagwerkbezoekendag) en www.lindavoortman.nl.

Suggesties altijd van harte welkom op l.voortman@tweedekamer.nl

Een greep uit mijn bezoeken

Bezoek aan Feijenoord

Blauwe Dorp in Groningen

Thuiszorgorganisatie Vitras

Meppel

Kleinschalige woonzorgvoorzieningen in oa Wageningen, Helmond, baexem, Maartensdijk en Zwijndrecht

WMO-discussies in Maastricht en Hellendoorn

Fier Fryslan

De groene provincietour in Flevoland

Discussies over het huurbeleid in Oostzaan

Gastcollege aan de hogeschool in Enschede

Thuiszorgacties bij Viva in noord-Holland

Mee Utrecht

Symposium Reumafonds in apeldoorn

Buiten NL

OccupyWallStreet

Ouderenzorg Duitsland