Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op maandag 5 maart 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Vorige week heb ik tijdens het debat over het drugsbeleid gepleit voor verplichte les over genotsmiddelen zoals alcohol en drugs op scholen.

Eenvandaag heeft hun jongerenpanel laten testen of er behoefte aan is. En dat blijkt nu uit hun onderzoek.

Het persbericht van EenVandaag:

HILVERSUM - Acht op de tien jongeren (78%) vinden het een goed plan om een lesprogramma over drugs en alcohol op de middelbare school te verplichten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Scholieren.com onder 1.650 jongeren van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel.

Toch gelooft de meerderheid (54%) niet dat jongeren minder alcohol gaan drinken als zij hierover voorlichting krijgen op school. Wel denkt de grootste groep (48%) dat jongeren er minder snel drugs door gaan gebruiken; 38 procent denkt van niet en 14 procent twijfelt.

Veel scholen geven al voorlichting

Van de scholieren uit het onderzoek heeft de helft (54%) wel eens één of meerdere lessen gehad over de risico’s van drugs en alcohol; bij nog eens 33 procent van de scholieren is het onderwerp tijdens de les ter sprake gekomen. Op de vraag waar zij de meeste kennis over drugs hebben opgedaan, scoort school dan ook het hoogst. Over alcohol leren zij vooral van hun ouders.

Ervaring met softdrugs

Van alle ondervraagde jongeren heeft 28 procent wel eens softdrugs gebruikt; van hen heeft één op de drie (30%) er wel eens een negatieve ervaring mee gehad.

Minister Schippers: ‘Extra geld voor voorlichting’

Minister Schippers (Volksgezondheid) maakte maandag bekend de komende drie jaar zes miljoen euro extra uit te trekken om jongeren weerbaar te maken tegen de verleidingen van drugs, alcohol en roken. Het plan om middelbare scholen te verplichten om lessen te geven over drugs en alcohol, komt van de PvdA.

Links