Tijd voor nieuwe groei

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op vrijdag 2 maart 2012, 2:19.

Gisteren presenteerde het Centraal Planbureau zorgwekkende cijfers over de economie en werkloosheid komend jaar. De werkloosheid loopt naar verwachting op tot 545.000 personen. Het begrotingstekort stijgt met zo’n 9 miljard. Maar er gloort hoop aan de horizon. Vanaf 2013 gaat de economie weer groeien.

De beste remedie tegen een begrotingstekort is economische groei. Extra bezuinigingen zijn daarvoor niet behulpzaam, want die onttrekken vrijwel altijd geld aan de economie. Maar we moeten niet naïef zijn. De kans dat de Europese Commissie na in januari België op de vingers te hebben getikt bij een tekort van 3,25% nu genoegen neemt met een veel grotere overschrijding is natuurlijk klein.

Het levert weer een boel somberheid op. Ik wil nu juist vooruit kijken. Het economisch lichtpuntje moet een stralende zon worden. Wat kan de politiek doen om nieuwe groei te krijgen?

Zekerheid over de huizenmarkt en pensioenen is natuurlijk het eerste (eerst maar even de open deuren). Eindelijk een politiek akkoord tussen zoveel mogelijk partijen over de hypotheekrenteaftrek. De oplossing moet eerlijker zijn dan het huidige systeem, moet het opbouwen van vermogen stimuleren in plaats van het aanhouden van schuld en moet mensen met een inkomen beneden modaal, jongeren en mensen zonder vaste baan in staat stellen een huis te kopen. Als het daaraan voldoet, valt met mij te praten. Dan moet ook de PvdA bereid zijn de loopgraven te verlaten voor een oplossing.

Door de arbeidsmarkt te hervormen zoals ik zondag heb voorgesteld (http://www.martijnvandam.com/home/Partij_van_de_nieuwe_Arbeid.html?id=202) zullen bedrijven sneller personeel aannemen als ze denken te kunnen groeien. Uit andere landen weten we dat de economie daardoor sneller herstelt.

En uiteraard is het ook gunstig voor de economie als de concurrentie toeneemt, waar ik dinsdag voor gepleit heb (http://www.martijnvandam.com/home/Meer_macht_aan_mensen__minder_aan_de_anonieme_markt.html?id=203). Nu verdwijnt elk jaar een bedrag met negen nullen naar de buitenlandse eigenaren van kabelbedrijven die door gebrek aan concurrentie winstmarges van tientallen procenten kunnen maken. Een toename van de concurrentie houdt meer geld in Nederland.

Stop schuldsubsidie

We kunnen ook geld houden in Nederland door het onttrekken van geld aan een onderneming door een buitenlandse holding fiscaal niet meer te accepteren. Dus eerst belasting betalen.

Een ingrijpender voorstel is om het opzadelen van een bedrijf met schuld niet langer te subsidiëren. Nu mag een onderneming de rente op schulden aftrekken. Daardoor betaalt de overheid mee aan de truc om de activa te herfinancieren met schuld en dan de kas te plunderen. Onnodige reorganisaties en faillissementen zijn het gevolg. Werknemers zijn machteloos terwijl hun gezonde bedrijf naar de knoppen gaat. Ik wil dat de aftrekmogelijkheid van rente op schuld daarom zeer beperkt wordt. Alleen nog voor echte ondernemers, niet voor gewiekste investeringsmaatschappijen.

Durf te kiezen

Voor duurzame groei is meer nodig. Die moet komen van creativiteit en ondernemerschap. Nederland is nog altijd slecht in het maken van keuzes. Minister Verhagen verdeelt zijn aandacht over negen (!) topsectoren. Bangigheid van politici die niemand durven teleurstellen. Het vereist lef om tegen regio’s en sectoren te zeggen: doen jullie het maar op eigen kracht, de overheid concentreert zich op de top 3. Dat lef is wel nodig. Water, landbouwtechnologie en elektronica zijn bewezen sectoren. Om echt te profiteren van innovaties, is een slimme industrie onontbeerlijk. Meer maken! Voor die herindustrialisatie is sterker vakonderwijs nodig. De MTS terug als plek waar vakmensen van topniveau worden opgeleid.

Investeer in innovatie

Innovatieve ondernemers kunnen voordeel hebben van een overheid die de rol van makelaar op zich neemt en financiers en ideeën bij elkaar brengt. Er is in Nederland nog altijd een tekort aan kapitaal voor innovatieve ondernemers. Ik pleit voor een investeringsfonds met eenmalige vulling waarmee de overheid investeringen van venture capitalists matcht in een verhouding 1 staat tot 2. Israel is met een vergelijkbare regeling hofleverancier van de Nasdaq geworden. Dat kunnen wij ook.

e-Tax om internetondernemers te steunen

Nederlanders hebben supersnelle verbindingen, twitteren het meest van iedereen en staan open voor allerlei nieuwe ideeën. Apps ontstaan als paddestoelen in vruchtbare herfstgrond. Kleine ondernemers, zolderkamertjes, eenpitters, we hebben een enorme creatieve sector. Kansen genoeg! Met een e-tax, lage belasting voor internetbedrijfjes die echt hier in Nederland gevestigd zijn, kunnen we dat stimuleren. Een soepeler auteursrecht en een keihard verzet tegen het patentmisbruik van grote firma’s zou veel innovaties kunnen helpen.

Nieuwe economie

Mensen die ideeën hebben, lef hebben, hun kansen grijpen en risico’s daarvoor durven nemen, passen bij de levensvisie die de nieuwe PvdA gaat kenmerken. Daarom pleit ik voor meer steun aan kleine ondernemers. De toekomst van Nederland ligt aan onze voeten. Een nieuwe economie, meer innovatief, meer internet, meer ondernemerschap, het kan. Het vereist lef van de politiek. Dat lef zal de nieuwe PvdA hebben.