Thissen huurde inhoudelijk adviseur in voor formatie Utrecht - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 29 november 2020
kalender

Thissen huurde inhoudelijk adviseur in voor formatie Utrecht

Met dank overgenomen van Ch.P. (Tof) Thissen i, gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2012.
Thissen huurde inhoudelijk adviseur in voor formatie Utrecht
Bron: Blog Tof Thissen

GroenLinks-senator Tof Thissen kreeg in 2010 gewoon toestemming van de gemeente Utrecht om een externe inhoudelijk deskundige in te huren die hem kon helpen bij zijn werk als formateur van een nieuw college. Tof Thissen werkte zelf onbezoldigd, de vrouw (zzp-er) die hij inhuurde voor advieswerkzaamheden heeft daarvoor 10.000 euro (bruto) gedeclareerd bij de gemeente.

Thissen: “De vragen hierover zijn een storm in een glas water. Het is vervelend dat dit nu weer aan de orde komt, terwijl er destijds op voorhand toestemming is gevraagd en gekregen.”

Thissen gebruikte bewust geen ambtenaren van de gemeente Utrecht, maar vroeg de gemeente een inhoudelijke extern adviseur in te huren, die vrijelijk kritiek op hem zou kunnen uiten en een kritisch oog kon laten gaan over het gehele proces van formatie.

Hij vond het belangrijk dat hij met iemand kon werken die los stond van Utrecht en partijbelangen, liet hij dinsdag weten.

Thissen kende de adviseur van eerdere werkzaamheden, de gemeente keurde de voordracht goed.

Thissen: “Als formateur moet je boven de partijen staan. Mijn onafhankelijkheid was het beste gewaarborgd als ik een eigen persoon zou meebrengen die los stond van Utrecht en partijbelangen.”