Griekenland vervolgd

Met dank overgenomen van J.C. (Jan Kees) de Jager i, gepubliceerd op dinsdag 21 februari 2012.

Vanochtend vroeg heb ik met mijn Europese collega’s na een marathonvergadering van 14 ½ uur een voorlopig akkoord over een tweede steunpakket voor Griekenland bereikt.

We zijn daar al over in gesprek sinds midden vorig jaar en het was de zoveelste Eurogroep in de afgelopen weken. De onderhandelingen waren zeer zwaar, zeker ook omdat we met een aantal gelijkgezinde landen een grotere bijdrage van de banken afgedwongen hebben. Er ligt nu een pakket zeer pijnlijke maatregelen. Dat besef ik terdege, maar uiteindelijk moet dit het Griekse volk economisch perspectief voor de lange termijn bieden.

Voor de bijeenkomst voldeed het pakket dat Griekenland en de trojka overeengekomen waren (nog) niet aan onze eisen. De Griekse schuld moest verder omlaag, de omvang van de steun moest omlaag en de controle op de uitvoering moest veel strenger. De gesprekken met de banken waren zeer zwaar. Het is meerdere keren op en neer gegaan, en steeds moesten we het onderhandelingsteam terugsturen om een betere deal binnen te slepen. Uiteindelijk zijn de banken akkoord gegaan met een grotere afschrijving (75% van de waarde) op hun aandeel in de Griekse schuld. Daarnaast hebben we met de lidstaten ook een aantal afspraken gemaakt die de schuld houdbaar maken. Nationale centrale banken zullen hun winst op Grieks schuldpapier inleveren. De ECB sluist de korting die ze bij aankoop van Griekse obligaties heeft gekregen terug naar de lidstaten. En dat geld kunnen we gebruiken om een lagere rente op de bestaande leningen aan Griekenland te financieren. Al met al wordt de Griekse schuld daarmee volgens het IMF houdbaar (120,5% in 2020). De omvang van het steunpakket komt op de in oktober afgesproken 130 miljard euro. Het gaat om een programma dat loopt tot en met 2014.

Iedereen weet dat er veel vragen zijn rond de uitvoering. De ervaringen van de laatste 2 jaren hebben dit wel laten zien. De duimschroeven worden dan ook aangedraaid. Ik heb gevraagd om permanente aanwezigheid van de trojka in Athene en om een speciale rekening waarop het geld gestort wordt voor afbetalingen van de schuld. En die komen er. Er komen verkiezingen aan in Griekenland, dus het was ook wel nodig om vooraf zoveel mogelijk controle in te bouwen. We hebben daarbij het maximale er uit gehaald.

Nu worden de volgende stappen gezet. Nog voor het eind van deze maand moet Griekenland diverse achterstallige maatregelen uit het eerste programma van 2010 implementeren. En ook moeten we nog van het IMF horen hoeveel ze zullen bijdragen aan het pakket. Daar gaat hun Board over. Zelf zal ik volgende week in debat gaan met de Tweede Kamer. Ik zeg niet dat we het niet meer over Griekenland zullen hebben. Het is nu aan de Griekse politiek om er voor te zorgen dat dit programma een succes wordt. Uiteindelijk kunnen alleen zij daarvoor zorgen. Die taak ligt bij hen.