Hoe onze generatie dankzij de ecologische en economische crisis de wereld gaat redden, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 16 maart 2012 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen D.A. (Dick) Benschop i, G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, E.R. (Ewald) Engelen e.a.
organisatie De Balie i

"Helden uit Noodzaak"

Met Dick Benschop (president-directeur Shell Nederland), Paul Gilding (auteur van het boek Helden uit noodzaak), Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlement namens D66) en Ewald Engelen (hoogleraar Financiële Geografie). Onder leiding van Isolde Hallensleben.

Planeet aarde moet gered worden. En snel omdat anders ons nageslacht niets meer overhoudt om van te genieten. Zoveel is duidelijk. Voormalig Greenpeace-directeur Paul Gilding komt naar De Balie voor een lezing en om hierover in gesprek te gaan met Shell-directeur Dick Benschop en econoom Ewald Engelen, Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlement namens D66) én het publiek. Zijn de plannen van Gilding haalbaar? En welke plannen heeft Shell allemaal klaar liggen om een duurzame wereld te realiseren? Kan Shell nog wel blijven bestaan als duurzame energie het antwoord is. En wat wordt de rol van Nederland en Europa? En de rol van burgers en maatschappelijke organisaties? Worden de huidige crises inderdaad de aanleiding voor de verandering die vereist is?

Volgens auteur Paul Gilding moeten we heel anders te werk gaan. Het huidige economische systeem verbruikt 150% van de aanwas van natuurlijke hulpbronnen. Economen voorspellen dat dat gebruik in 2050 zelfs 600% wordt. Paul Gilding: “Zonder krachtige koerswending gaat dat uitmonden in een keiharde landing.” Tot zover zijn Gilding en Benschop het eens. Maar ligt de oplossing van een betere wereld - zoals vaker het geval is - niet bij grote bedrijven als Shell? En heeft de Nederlandse politiek nog wel iets in de melk te brokkelen? Nu is het de tijd hierover na te denken, want juist crises - zoals de financiele crisis - bieden uitgelezen kansen voor verandering.

Naar aanleiding van de Nederlandse uitgave van zijn boek Helden uit noodzaak komt Paul Gilding naar Nederland voor een lezing, discussie en gesprek met de zaal.

In samenwerking met Maurits Groen (directeur mauritsgroen*mgmc)


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...