Open brief aan Islamitische Studentenvereniging Amsterdam

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012, 1:49.

De Islamitische Studentenvereniging Amsterdam heeft Shaykh dr. Haitham al-Haddad uitgenodigd voor een symposium op vrijdag en zaterdag. De imam staat bekend om haatzaaiende teksten en extremistische opvattingen. Ik heb de studentenvereniging een open brief gestuurd over deze uitnodiging. UPDATE: al-Haddad komt niet meer naar de VU, zo werd zojuist bekend.

Geacht bestuur van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam,

Zoals jullie ongetwijfeld is opgevallen, is er de nodige ophef ontstaan over jullie symposium met als hoofdgast Shaykh dr. Haitham al-Haddad. Aan hem wordt toegeschreven dat hij Joden zou hebben uitgemaakt voor apen en varkens, dat hij Joden zou hebben bestempeld als "één van de legers van de Duivel", dat hij heeft gesteld dat het haten van christenen en joden de plicht is van elke moslim (zie http://www.carelbrendel.nl/2012/02/13/sjeik-als-extremist-geweerd-in-londen-als-spreker-welkom-in-amsterdam/). Hij is lid van de Britse Islamic Sharia Council die op zijn site rechtvaardigt dat de getuigenis van vrouwen slechts de helft waard is als de getuigenis van mannen met als verklaring dat vrouwen een slechter geheugen zouden hebben dan mannen. Al-Haddad staat kortom bekend als extremist. Was dat jullie bekend toen jullie hem uitnodigden? Klopt het dat hij deze uitspraken en soortgelijke heeft gedaan? Wat vinden jullie daarvan?

Het heeft mij enorm verbaasd dat jullie een man die bekend staat als extremist hebben uitgenodigd. Waarom? Wat heeft jullie bezield om hem een podium te bieden?

Het zal jullie opgevallen zijn dat de komst van deze man op weinig begrip kan rekenen. Het zal voor zeer veel bewoners van ons land voelen als een opgestoken middelvinger naar de waarden die we hopen met alle inwoners van ons land te delen. Respect voor andere bevolkingsgroepen, tolerantie ten opzichte van andere opvattingen en gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen, daar staan we toch allemaal achter? Door iemand uit te nodigen die zo zichtbaar in strijd handelt met deze gedeelde waarden, wekken jullie de suggestie daar zelf ook geen respect voor te hebben. Dat zou teleurstellend zijn voor studenten aan een belangrijke universiteit van ons land. Maar nog erger dan dat, het straalt ook af op alle jongeren in Nederland die moslim zijn of die zelf of via ouders of grootouders afkomstig zijn uit landen waar de islam een belangrijke godsdienst is. Zij worden elke dag opnieuw aangesproken op het islamitisch geloof, of ze dat nu aanhangen of niet. Het overgrote deel van de moslims in Nederland heeft zeer gematigde opvattingen en deelt volmondig de waarden van onze samenleving. Toch worden zij steeds weer in het defensief gedrukt door de aanwezigheid van extremisten in het publieke debat. Steeds weer opnieuw moeten zij uitleggen dat ze zelf andere opvattingen hebben. Jullie dragen daar aan bij door al-Haddad uit te nodigen en hem te presenteren als belangrijkste gast op jullie symposium. Mede dankzij jullie uitnodiging kunnen veel Nederlandse moslims de komende dagen weer rekenen op afkeurende blikken, lastige vragen en vooroordelen.

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Ik roep jullie op om alsnog terug te komen op jullie uitnodiging. Omdat al-Haddad een Brits staatsburger is, kan hij vrij naar Nederland reizen. Zijn komst kan waarschijnlijk niet door de overheid verhinderd worden. Of hij komt spreken, is daarmee aan jullie. Voorkom dat de extreme opvattingen van deze man een podium krijgen in Nederland. Voorkom dat veel moslims in Nederland weer in het defensief gedrukt worden en tegen buren en bekenden moeten uitleggen dat zij dat soort extremistische opvattingen niet delen. Voorkom dat er opnieuw een beeld ontstaat dat er een groep moslims is in Nederland die zich weinig wenst aan te trekken van de breed gedeelde waarden van de Nederlandse samenleving. Het zou goed en verstandig zijn als jullie gehoor geven aan het protest tegen zijn komst en de uitnodiging intrekken.

Uiteraard ben ik graag bereid hierover verder met jullie in gesprek te treden.

Martijn van Dam

Tweede Kamerlid PvdA, namens de fractie woordvoerder over o.a. integratie, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting