Nieuwe regels voor accountants maken toezicht betrouwbaarder

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012.
Nieuwe regels voor accountants maken toezicht betrouwbaarder
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / kenteegardin

In de Tweede Kamer zijn dinsdag amendementen aangenomen waardoor accountants voortaan niet langer bij hetzelfde bedrijf advies leveren en de boeken controleren. Ook moeten bedrijven eens in de acht jaar wisselen van accountant. Daarnaast krijgt de Autoriteit Financiële Markten betere instrumenten om toezicht te houden op de accountancysector. De Tweede Kamer wil met deze voorstellen voorkomen dat bedrijven financieel wanbeleid ongehinderd voortzetten.

Het jaarverslag van DSB is drie maanden voordat de bank omviel goedgekeurd door de accountants; dat zijn situaties die we niet mogen tolereren. Spaarders en de belastingbetalers moeten zeker kunnen weten dat de kwaliteit op orde is, want als het misgaat bij zo’n bank, hebben zij er ook last van.

Deze en andere voorbeelden tonen aan dat het hoog tijd is om advies en controle te scheiden. Een accountant mag overal advies geven, behalve bij de bank of verzekeraar waar hij de boeken controleert. Tegelijkertijd is het niet goed als bedrijven te lang dezelfde accountant hebben. Door vaker te wisselen, verklein je de kans op ongeregeldheden. Om diezelfde reden is ook een slagvaardige externe toezichthouder van groot belang: met betere instrumenten kan de AFM het toezicht op de accountancysector beter uitvoeren. Zo sluit het toezicht ook beter aan op hoe dit op andere toezichtgebieden plaatsvindt.

De PvdA heeft vooral op het belang van deze voorstellen gehamerd, omdat er nog te weinig oog was voor de rol van accountants bij de kredietcrisis. Ook de accountancysector moet lessen trekken uit de kredietcrisis. Met deze voorstellen bieden we de sector de kans om het vertrouwen te herstellen. Dat is hard nodig om de financiële sector weer sterk en betrouwbaar te maken.