Vanuit de Tweede Kamer: Ondernemertje Pesten

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op donderdag 9 februari 2012.

Zoals bekend – althans, dat mag ik hopen – hou ik mij binnen de VVD intensief bezig met het Ondernemertje Pesten. Of, beter gezegd, de bestrijding en voorkoming ervan. Want de gemiddelde ambtenaar heeft nog steeds geen flauw idee hoe ondernemingen, laat staan ondernemers, in elkaar zitten. Bizar eigenlijk. Want Ons Land wordt eerder gered door ondernemers dan door ambtenaren. Ondernemers hebben we te weinig, ambtenaren teveel.

Zo stuitte ik onlangs op de Digitale Aangifte voor Ondernemers. Op zich is de Digitale Aangifte een zegen. Je kunt tegenwoordig gewoon vanuit je luie stoel aangifte doen van een misdrijf. Echter, zo niet de ondernemer. Daarvoor gelden dan weer bijzondere bepalingen. Vooral als er een camera in de zaak hangt of er sprake is van een ‘heterdaadje’. Dan dient de ondernemer in kwestie zich voor een Digitale Aangifte alsnog te vervoegen op het Politiebureau. Want aan de Digitale Aangifte kan geen digitale verklaring of digitaal beeldmateriaal worden gevoegd. Dat verzin je toch niet? Dat schiet lekker op.

Maar dat is nog niet alles. Als ondernemers aangifte doen, dan moeten zij tevens het exacte schadebedrag opgeven. Alsmede een uitgebreide omschrijving van de schade. Is er bijvoorbeeld glasschade? Dan volstaat niet het benoemen van de schade. Maar dient tevens te worden aangegeven wat voor soort glas, welke afmetingen, welke kleur en andere trivialiteiten. Het moet niet gekker worden. Alsof je op zo’n moment niets anders aan je hoofd hebt.

Het zijn maar kleine dingetjes. Maar ons onvolprezen wet- en regelsysteem zit er bommetjesvol mee. En soms lijkt het wel alsof ze één voor één verwijderd en opgeruimd moeten worden. Enfin, het maakt niet uit. We gaan onverdroten voort. Ik blijf vanuit de Tweede Kamer Minister Verhagen en zijn ambtenaren bij de les houden, controleren en – waar nodig – op het matje roepen. Want ondernemers? Die kunnen wel wat steun gebruiken. Vooral vanuit de politiek

Dus, Dames & Heren Ondernemers, nog last van onzinnige, overbodige of achterhaalde regelgeving? Geef maar door. Wij zitten er bovenop.

Groet vanaf het Binnenhof,

Erik Ziengs

VVD-fractie Tweede Kamer