Koningin opent gerestaureerd Paleis Oranienbaum, 25 april 2012

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 25 april 2012
plaats Oranienbaum, Duitsland
aanwezigen prinses Beatrix i e.a.
organisatie Het Koninklijk Huis (KH) i

RVD, 20 januari 2012, nr. 15: Hare Majesteit de Koningin verricht samen met de bondspresident van Duitsland Christian Wulff op woensdag 25 april de opening van de tentoonstelling Dutch Design - Huis van Oranje in Paleis Oranienbaum.

Met de opening van de tentoonstelling worden nieuw gerestaureerde delen van het paleis, dat zich in de deelstaat Saksen-Anhalt bevindt, weer opengesteld voor het grote publiek. De restauratie van Paleis Oranienbaum staat onder bescherming van de Koningin en de Duitse Bondspresident.

In het paleis zullen werken worden getoond van Nederlandse vormgevers, waaronder Viktor & Rolf, Hella Jongerius, Iris van Herpen, Piet Hein Eek, Spijkers en Spijkers, Marcel Wanders, Jan Taminiau, Jeroen Vinken, Richard Hutten, Bernard Heesen, Gijs Bakker en fotografie van Desiree Dolron. De objecten zijn zodanig tentoongesteld dat ze corresponderen met de oorspronkelijke functie van de kamers.

De tentoonstelling omvat ambachtelijk vervaardigde stukken zoals meubelen, sieraden, glas- en keramische gebruiksvoorwerpen, accessoires en handgemaakte couturestukken, aangevuld met diverse kunstnijverheidsobjecten en historische serviezen uit het Koninklijk Huisarchief. De tentoonstelling wordt in opdracht van de Kulturstiftung DessauWörlitz georganiseerd, in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade te Berlijn en het Koninklijk Huisarchief.

Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau, kreeg het landgoed in 1660 van haar man cadeau en liet het naar haar afkomst vernoemde paleis door een Nederlandse bouwmeester ontwerpen.


1.

Het Koninklijk Huis (KH)

In de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis i is vastgelegd wie lid zijn van het Koninklijk Huis. Aan het hoofd van het Koninklijk Huis staat de Koning. Sinds 2013 wordt deze positie vervuld door Koning Willem-Alexander i. Leden van het Koninklijk Huis zijn diegenen die volgens de grondwet de vorst kunnen opvolgen en aan hem/haar verwant zijn in de eerste of tweede graad van bloedverwantschap, alsmede het staatshoofd dat afstand van het koningschap heeft gedaan. Ook de echtgenoten van alle bovenstaande personen zijn lid van het Koninklijk Huis.

De titels Prins(es) der Nederlanden en Prins(es) van Oranje-Nassau zijn bij wet aan het lidmaatschap van het Koninklijk Huis verbonden. Bij verlies van lidmaatschap van het Koninklijk Huis verliest men ook deze titels. Het lidmaatschap van het Koninklijk Huis eindigt door ontslag verleend bij Koninklijk besluit of bij verlies van de Nederlandse nationaliteit. Indien een lid van het Koninklijk Huis een huwelijk aangaat zonder bij de wet verleende toestemming, verliest hij daarmee het recht tot erfopvolging en daardoor tevens het lidmaatschap van het Koninklijk Huis.

2.

Meer over...