Overheid moet sociaal aanbesteden

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op woensdag 1 februari 2012.

De Partij van de Arbeid wil dat de overheid stevige sociale criteria opneemt bij aanbestedingen. Dat houdt in dat aanbestedingen van de overheid naast financiële winst ook sociale winst opleveren. Bij aanbestedingen van de overheid moet wat mij betreft minimaal vijf procent van het personeel bestaat uit langdurig werklozen of arbeidsgehandicapten. De overheid moet het goede voorbeeld geven.

Ook moeten zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf (mkb) gemakkelijker kunnen meedoen bij aanbestedingen. Kleine ondernemingen verdienen een eerlijke kans ten opzichte van grote bedrijven om nieuwe opdrachten te krijgen.

De PvdA wil een einde maken aan aanbestedingen in de zorg, en dan vooral de thuiszorg. Wij maken ons zorgen over de gevolgen voor patiënten en zorgverleners. In de zorg hebben aanbestedingen meer nadelen dan voordelen.

Sociaal aanbesteden is voor de PvdA ook het waarborgen van de arbeidsvoorwaarden van werknemers bij overnames. We willen meer aandacht voor de positie van deze werknemers. Onder andere door bij een overname van (een deel van) een onderneming, de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in ieder geval gelijk te houden. Verslechtering van de arbeidsvoorwaarden mag nooit een optie zijn.