Start collegereeks "Het gedachtegoed van GroenLinks", Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 5 maart 2012 19:30 - 21:30
plaats Utrecht
locatie Cursus- en vergadercentrum Domstad Toon locatie
aanwezigen W.Th. (Wim) de Boer i, A. (Alexander) de Roo i, H. (Herman) Meijer e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Waar staat GroenLinks voor? Wat is er 'groen' en wat is er 'links' aan de partij? Wat zijn de beginselen en de uitgangspunten? En hoe hebben die zich ontwikkeld in de 21 jaar dat de partij bestaat?

Foto: Adriaan van Dam

Tijdens deze collegereeks duiken we in de geschiedenis van het ideologisch gedachtegoed van GroenLinks. GroenLinks-coryfeeën verzorgen colleges en staan open voor je vragen. Alle GroenLinks-leden die meer willen weten over waarom we vinden wat we vinden, zijn welkom. De collegereeks wordt georganiseerd door Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, en de GroenLinks-Academie.

Data: ma 5 maart, ma 12 maart, ma 19 maart, ma 26 maart, ma 2 april en ma 16 april 2012

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Kosten: € 40,- (voor alle avonden)

Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht

Programma

5 maart: De totstandkoming van GroenLinks: wat zien we nu nog terug van de voorlopers van de partij? Met Wim de Boer (PPR), Herman Meijer (CPN), Alexander de Roo (PSP) en Cor Ofman (EVP

12 maart: Een sociaal land door Jolande Sap

19 maart: Een open cultuur door Andrée van Es

26 maart: Een grote wereld door Joost Lagendijk

2 april: Een groene wereld door Bas Eickhout en Marijke Vos

16 april: Een democratische samenleving door Dick Pels

Kosten

€40,- voor 5 avonden, inclusief koffie en thee

Inschrijving

Via deze link kun je je inschrijven voor de collegereeks Het gedachtegoed van GroenLinks georganiseerd door Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, en de GroenLinks-Academie. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij alle avonden bijwonen en dat zij zich van tevoren inlezen. De nadruk ligt op het verwerven van kennis en niet op (politieke) discussie.

Achtergrondartikelen en boek

Download hier de achtergrondartikelen:

Het boek Van de straat naar de staat? 20 jaar GroenLinks geredigeerd door Paul Lucardie en Gerrit Voerman (Boom, Amsterdam, 2010) is met korting verkrijgbaar via de webwinkel van GroenLinks en is ook te koop bij de boekhandel.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...