Provincietour Gelderland

Wapen van de provincie Gelderland

Sprekers: Jolande Sap, Arjan El Fassed, Jesse Klaver, Liesbeth van Tongeren, Tof Thissen en Bas Eickhout

In 2011 en 2012 bezoekt Jolande Sap alle provincies. Bij het bezoek aan Gelderland wordt Sap vergezeld door Tweede Kamerleden (Jesse Klaver, Arjan El Fassed en Liesbeth van Tongeren), Tof Thissen (Eerste Kamer), Europarlementariër Bas Eickhout, lokale GroenLinks-politici en afdelingsbestuurders.

Tijdens haar bezoeken gaat Sap op zoek naar de verhalen van groene ondernemers. Wat zijn de succesfactoren? Wat willen zij dat de overheid doet of juist laat? Tegen welke belemmeringen lopen ze aan?

Programma

AkzoNobel

Tijdens het werkbezoek aan AkzoNobel vertelt directeur duurzaamheid André Venema onder meer hoe zijn bedrijf zich voorbereidt op grondstoffenschaarste. Tijdens een lunch spreken de GroenLinksers ook met diverse groene Gelderse ondernemers, die ondermeer actief zijn in de waterstoftechnologie.

A15

Met een experimentele waterstofbus van het Gelderse HyMOVE wordt de tour voortgezet naar Groessen, Huissen en Boerenhoek, om het beschermde natuurgebied de Gelderse Poort te zien. Dat wordt bedreigd met het doortrekken van de A15. Bewoners bieden flessenpost aan met boodschappen om mee te nemen naar Den Haag: we laten ons niet flessen!

Dutch Spirit en het Groene Hert

In Nijmegen bezoekt Sap modebedrijf Dutch Spirit, gespecialiseerd in duurzame mode. Vervolgens gaat ze kijken bij het aanbod van duurzame producten van Het Groene Hert.

Intussen bekijkt Ineke van Gent in het Rivierenland een locatie voor een containeroverslagterminal.

Tot slot: "Borrelen met Sap"

Het provinciebezoek wordt afgesloten met een extra editie van het Nieuwscafé van de Gelderlander, dit keer onder het motto "Borrelen met Sap". Journalist Rob Jaspers is gespreksleider. Van 17.00 tot 18.00 uur in Villa Lux aan de Oranjesingel 42 in Nijmegen.

Lees meer over de provincietour in:


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...