Nieuwe voorzitter EP Martin Schulz: Rutte is cool

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 17 januari 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Een meerderheid in het Europees Parlement heeft Martin Schulz gekozen als nieuwe voorzitter. De Duitse socialist volgt de Poolse christen-democraat Jerzy Buzek op, die de afgelopen 2,5 jaar voorzitter was. Schulz kreeg 387 van de 699 stemmen, een absolute meerderheid. De verkiezing van Schulz is het gevolg van een afspraak tussen de twee grootste fracties in het Europees Parlement. De vorige keer stemden de socialisten op de christen-democratische kandidaat, deze keer steunden de christen-democraten de socialistische Schulz. Christen-democraten en socialisten beschikken samen over een ruime meerderheid.

Tegenkandidaat

Tot frustratie van kleinere fracties, zoals de Liberalen. Die hadden ook een kandidaat naar voren geschoven, de Britse Diana Wallis, maar zij maakte geen enkele kans.

Zelfs de voorzitter van de Liberalen, de Belg Guy Verhofstadt, steunde haar niet. VVD-er Hans van Baalen legt het gedrag van zijn voorzitter uit: "Verhofstadt is een politieke alchemist, hij is heel slim. Hij weet dat Wallis niet gekozen zou worden." En dus sloot hij een deal, zegt SP-er Dennis de Jong: "in ruil voor zijn steun heeft Verhofstadt een baantje voor zijn fractie bedisseld".

"Het gaat om posities, welke commissies krijgen een liberale voorzitter of ondervoorzitter, en dat onderhandel je dus", zegt van Baalen.

Rutte als voorbeeld

Martin Schulz is een gepassioneerd boekhandelaar uit Würselen, bij Aken. Soms té gepassioneerd, vinden sommige critici. De Duitse socialist kwam regelmatig in aanvaring met collega's. Hij noemde PVV-er Daniël van der Stoep "een fascist".

Toch denkt Schulz dat niemand bang hoeft te zijn voor zijn woede-aanvallen. "Ik was tot nu toe fractieleider, als parlementsvoorzitter zal ik me heel anders moeten opstellen". De Duitser noemt de Nederlandse premier Mark Rutte een voorbeeld. "Ik ben van nature een opgewonden standje. Ik zou iets koelbloediger willen zijn, zoals Mark Rutte." De Nederlandse premier is "a cool man", vindt Schulz. "Hij lacht Geert Wilders in de Tweede Kamer gewoon uit en krijgt toch de steun van de PVV."