Juist meer zekerheid op vaste baan

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op donderdag 12 januari 2012.
Juist meer zekerheid op vaste baan
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA is fel tegen het plan van minister Kamp om werknemers meer langdurige tijdelijke contracten te geven. Mensen zouden juist meer de zekerheid van een vaste aanstelling moeten krijgen. Het kabinet heeft er blijkbaar geen problemen mee als werknemers ongewild jarenlang in onzekerheid zitten, zonder uitzicht op verbetering. Dat is het verschil tussen de PvdA en het kabinet: zij kiezen voor onzeker werk, wij voor het toekomstperspectief van een vaste baan.

Je ziet nu al dat mensen jaren achtereen worden opgezadeld met tijdelijke contracten, geen vaste baan krijgen, en grote moeite hebben een hypotheek te krijgen. Het plan van de minister versterkt dat alleen maar.

Kamp heeft voorgesteld dat werknemers voortaan langdurige tijdelijke contracten van zeven of tien jaar kunnen krijgen, zonder uitzicht op een vaste aanstelling. Volgens hem zal het ervoor zorgen dat werkgevers eerder bereid zullen zijn werknemers een opleiding aan te bieden, terwijl werknemers zich zullen binden aan het bedrijf.

Ik vind dat flauwekul, een kromme redenering en geloof er niets van. In Het Financieele Dagblad van donderdag geven ook wetenschappers aan dat de bewering niet klopt. De minister stelt vooral een verlenging van de onzekerheid voor werknemers voor, zonder dat zij er iets voor terugkrijgen. Het is al langer bekend dat werkgevers veel minder investeren in opleiding van tijdelijke werknemers. Daarom is een grote hoeveelheid tijdelijke contracten in Nederland op lange termijn schadelijk voor de arbeidsproductiviteit van onze economie.

De waarheid is dat het plan van de minister op korte termijn voordelig is voor die werkgevers, die wel gebruik willen maken van een werknemer, maar daar zo min mogelijk voor wil terugdoen. Maar door de langere tijdelijke contracten ondervindt de werknemer allerlei moeilijkheden, zo wordt het kopen van het huis nog ingewikkelder dan het nu al is.