PvdA steunt schoonmakers

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op woensdag 11 januari 2012.
PvdA steunt schoonmakers
Bron: Blog Mariette Hamer

Foto: FNV Bondgenoten

De PvdA steunt de schoonmakers in hun eisen voor meer loon, een opleiding en het doorbetalen bij ziekte. Daarom ben ik komende donderdag aanwezig bij de demonstratie op Het Malieveld. Ik vind het een slechte zaak dat de schoonmakers te vaak worden vergeten door de overheid en werkgevers.

Het zijn de duizenden schoonmakers die ‘s ochtends vroeg, als veel werknemers nog aan het ontbijt zitten, of laat op de avond, als het kantoor weer helemaal is verlaten, hun handen uit de mouwen steken. Daarvoor verdienen ze een passende beloning, respect en waardering.

De PvdA vindt het terecht dat de schoonmakers eindelijk de aandacht krijgen waarop ze recht hebben. Ze staken en demonstreren voor betere arbeidsvoorwaarden. Maar die aandacht alleen is niet genoeg, er moet iets gebeuren. De PvdA steunt de doodnormale eisen tot doorbetaling bij ziekte, loonsverhoging, en opleiding dan ook. Het is een redelijke eis, om een redelijke beloning te verlangen voor hard werken.

De schoonmakers doen fysiek zware arbeid op moeilijke tijden en zorgen voor de schone randvoorwaarde voor het dagelijkse werk in de kantoren en winkels. We verwachten allemaal een schone werkvloer, schone openbare gebouwen, of een schoon station.

Het moet anders. Als schoonmakers ziek zijn, krijgen ze de eerste twee dagen niet doorbetaald. De PvdA heeft er grote moeite mee dat mensen geen loon krijgen als ze ziek zijn. Ook is de schoonmakers een opleiding beloofd, maar slechts een paar schoonmakers hebben de opleiding daadwerkelijk gekregen De PvdA wil dat aan het einde van 2012 elke schoonmaker die dat wil de kans krijgt om de opleiding te volgen en af te ronden.

Ik ben blij dat de schoonmakers met zovelen hun stem laten horen, omdat we alleen op die manier aan de overheid en werkgevers duidelijk kunnen maken hoe belangrijk het is dat er iets verandert. Samen kunnen we laten zien dat het anders moet.

Deze demonstratie is immers niet alleen gericht tegen de houding van de werkgevers, maar vooral ook een roep om respect en erkenning van de samenleving. En daar hebben ook de schoonmakers recht op. Ik sluit me daar graag bij aan.