It's Food Stupid! Voedsel in Afrika: drama's en kansen, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 14 februari 2012 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
zaal Oosterhuiszaal
aanwezigen F. (Felix) Rottenberg i, C.P. (Cees) Veerman i, E.M.A. (Eric) Smaling i, R. (Rob) de Wijk i e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Debat, Voedsel

Als er één continent is waar voedseltekorten schade aanrichten en de ontwikkeling remmen, dan is het Afrika. Heeft Afrika voldoende potentie om zichzelf weer te voeden? Hoe kunnen wij daar vanuit Nederland en Europa aan bijdragen?

Als er één continent is waar voedseltekorten schade aanrichten en de ontwikkeling remmen, dan is het Afrika. In de Hoorn van Afrika heerst massale honger. In Noord Afrika en het Midden Oosten waren de gestegen voedselprijzen één van de oorzaken van de sociale onrust. Nog maar 40 jaar geleden kon Afrika in zijn eigen voedselbehoefte voorzien. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan door lage prioriteit voor landbouwontwikkeling, slecht bestuur, concurrentie van goedkope import, ondoelmatig ontwikkelingsbeleid en klimaatverandering. Afrika bleef agrarisch en economisch sterk achter bij Azië. Recent kopen of leasen Arabische en andere staatsbedrijven landbouwgrond voor hun eigen voedsel- en brandstofvoorziening, wat critici betitelen als land grabbing. Wel staat landbouw weer hoog op de ontwikkelingsagenda's van de VN, de Wereldbank en Nederland. En ook in Afrika zijn er successen geboekt in regio’s waar de voedselproductie omhoog gaat.

Waarom bleef Afrika achter bij Azië? Heeft Afrika voldoende potentie om zichzelf weer te voeden? Hoe kunnen wij daar vanuit Nederland en Europa aan bijdragen? Kunnen we beter investeren in productie, in instituties zoals markten of in goed bestuur? Is Afrika's voedselzekerheid gebaat bij vrijhandel of juist bij marktbescherming? Wie hebben de Afrikaanse landbouw het meest te bieden: overheden, NGO's of het bedrijfsleven? We zoomen ook in op enkele succesverhalen.

Met:

  • Prof. Eric Smaling, Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en Universiteit
  • Madelon Meijer, OxfamNovib,

Gespreksleiding: Felix Rottenberg

Passe-partouts

Ook kunt u voor alle zes debatten ook een passe-partout bestellen. Voor € 45,- of € 25,- voor studenten (inclusief serviceskosten), heeft u toegang tot alle zes It's food stupid!-debatten. Klik hier voor de link.

De volgende vier debatten vinden plaats op:

Dinsdag 6 en 13 maart, dinsdag 3 april en maandag 23 april (slot).

Organisatie: Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds i.s.m. Youth Food Movement en de Rode Hoed


1.

Meer over...