Uitvoeringsverordening 2011/1333 - Handelsnormen voor bananen, voorschriften inzake de controle op de naleving van die handelsnormen en voorschriften betreffende de mededelingen in de sector bananen (codificatie)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening is geldig van 9 januari 2012 tot 31 december 2024.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1333/2011 van de Commissie van 19 december 2011 tot vaststelling van handelsnormen voor bananen, voorschriften inzake de controle op de naleving van die handelsnormen en voorschriften betreffende de mededelingen in de sector bananen (codificatie)

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) No 1333/2011 of 19 December 2011 laying down marketing standards for bananas, rules on the verification of compliance with those marketing standards and requirements for notifications in the banana sector (codification)
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2011/1333
Celex-nummer i 32011R1333

3.

Key dates

Document 19-12-2011
Bekendmaking in Publicatieblad 20-12-2011; OJ L 336, 20.12.2011,Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 057
Inwerkingtreding 09-01-2012; in werking datum publicatie +20 zie art 13
Einde geldigheid 31-12-2024; opgeheven door 32023R2429

4.

Wettekst

20.12.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 336/23

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1333/2011 VAN DE COMMISSIE

van 19 december 2011

tot vaststelling van handelsnormen voor bananen, voorschriften inzake de controle op de naleving van die handelsnormen en voorschriften betreffende de mededelingen in de sector bananen

(codificatie)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (Integrale-GMO-verordening) (1), en met name artikel 121, onder a) en artikel 194, in combinatie met artikel 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 2257/94 van de Commissie van 16 september 1994 tot vaststelling van kwaliteitsnormen voor bananen (2), Verordening (EG) nr. 2898/95 van de Commissie van 15 december 1995 houdende voorschriften inzake de controle op de naleving van de kwaliteitsnormen in de sector bananen (3) en Verordening (EG) nr. 239/2007 van de Commissie van 6 maart 2007 houdende bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 404/93 van de Raad inzake de voorschriften betreffende de mededelingen in de sector bananen (4) zijn ingrijpend gewijzigd (5). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze verordeningen te worden overgegaan door deze in één tekst samen te brengen.

 

(2)

In Verordening (EG) nr. 1234/2007 is bepaald dat handelsnormen worden vastgesteld voor bananen. Die normen hebben tot doel de voorziening van de markt met uniforme producten van goede kwaliteit te waarborgen, in het bijzonder wat de in de Unie geoogste bananen betreft, waarvan de kwaliteit verder dient te worden verbeterd.

 

(3)

In verband met het grote aantal in de Unie afgezette variëteiten en met de vele handelsgebruiken, verdient het aanbeveling minimumnormen voor niet-nagerijpte groene bananen vast te stellen, onverminderd de mogelijkheid om later normen voor een ander handelsstadium vast te stellen. Babybananen dienen op grond van de kenmerken ervan en van de wijze waarop zij worden afgezet, van het toepassingsgebied van de Unienormen te worden uitgesloten.

 

(4)

Het lijkt passend, gezien het gestelde doel, toe te staan dat de bananenproducerende lidstaten op hun grondgebied nationale normen toepassen op hun productie, doch alleen voor de stadia van de keten na het stadium van de niet-nagerijpte groene bananen en op voorwaarde dat die bepalingen niet onverenigbaar zijn met de Unienormen en het vrije verkeer van bananen in de Unie niet belemmeren.

 

(5)

Er dient rekening mee te worden gehouden dat ongunstige productieomstandigheden wegens klimaatfactoren op Madeira, op de Azoren, in de Algarve, op Kreta, in Lakonië en in Cyprus tot gevolg hebben dat de bananen er niet de voorgeschreven minimumlengte bereiken. In dit geval moet de betrokken productie kunnen worden afgezet, mits ingedeeld in klasse II.

 

(6)

Er moeten maatregelen worden vastgesteld die de uniforme toepassing van de handelsnormen voor bananen waarborgen, en met name maatregelen inzake de normcontrole.

 

(7)

Om rekening te houden met de eigenschappen van een sterk aan bederf onderhevig product, met de gebruikelijke wijze van afzet en met de in de handel gebruikelijke controles, moet worden bepaald dat de normcontrole in principe moet worden verricht in het stadium waarvoor de normen gelden.

 

(8)

Bananen die bij de controle in dit stadium aan de eisen voldoen, worden geacht aan de normen te beantwoorden, onverminderd de resultaten van onaangekondigde controles die achteraf nog kunnen worden verricht tot in de rijpingsinrichting.

 

(9)

De...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.