It’s Food Stupid! De stad heeft honger, het platteland loopt leeg, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 7 februari 2012 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
zaal Oosterhuiszaal
aanwezigen F. (Felix) Rottenberg i, C.P. (Cees) Veerman i, E.M.A. (Eric) Smaling i, R. (Rob) de Wijk i, H. (Henk) Bleker i e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Debat, Voedsel, Duurzaamheid

Na twee veelbesproken en goed bezochte debatreeksen in de Rode Hoed (2009 en 2010) waarin bedrijven, boeren, maatschappelijke organisaties en burgers elkaar vonden rond belangrijke thema’s gerelateerd aan landbouw en voedsel, komt er een derde reeks.

Onze relatie met voedsel is in de geschiedenis bepalend geweest voor de ligging en inrichting van onze steden en de inrichting van het platteland. Vroeger heel zichtbaar met de botermarkt, vismarkt, vleesmarkt etc., vaak nog terug te vinden in namen van straten en pleinen. Nu is er een onzichtbaar wereldwijd logistiek web ontstaan dat ons dagelijks van voedsel voorziet. Nu de primaire voedselproducenten uit beeld zijn en een steeds kleiner deel van de bevolking betrokken is bij voedselproductie, is onze relatie met voedsel verwaterd.

Wereldwijd doet zich nog een ander fenomeen voor: de trek naar de stad. Terwijl de groeiende steden behoefte hebben aan steeds meer voedsel, dreigt de landbouw in steeds meer regio's te worden verlaten. Wat zijn daarvan de gevolgen?

Hoe is de verhouding tussen stad en ommeland in de afgelopen eeuw veranderd op het terrein van landbouw en voeding? Hoe worden de steden in de toekomst gevoed? Hoe kan leegloop van het platteland worden voorkomen? Wat kan stadslandbouw bijdragen? Hoe gaat die zich trouwens ontwikkelen: industrieel of ecologisch?

Met:

  • Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
  • Carolyn Steel, Wageningen Universiteit, auteur Hungry City
  • Wilco de Jong, voorzitter Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt
  • Huibert de Leede, stadsboer in Rotterdam.

Gespreksleider: Felix Rottenberg

Passe-partouts

Ook kunt u voor alle zes debatten ook een passe-partout bestellen. Voor € 45,- of € 25,- voor studenten (inclusief serviceskosten), heeft u toegang tot alle zes It's food stupid!-debatten. Klik hier voor de link.

De volgende vijf debatten vinden plaats op:

Dinsdag 14 februari, dinsdag 6 en 13 maart, dinsdag 3 april en maandag 23 april (slot).

Organisatie: Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds i.s.m. Youth Food Movement en de Rode Hoed


1.

Meer over...