Schappen weg, aandacht voedselveiligheid en dierenwelzijn blijft

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op dinsdag 20 december 2011.

De verplichte Product en Bedrijfschappen (PBO’s) worden opgeheven, maar publieke kerntaken op het gebied van voedselveiligheid, gezondheid en dierenwelzijn blijven gewaargborgd. Bovendien hoeven ondernemers met het afschaffen van de schappen geen jaarlijkse verplichte bijdrage meer te betalen. Vandaag steunt een meerderheid van de Tweede Kamer een voorstel hiertoe van VVD, D66, PVV en de SP.

Steuntje in rug ondernemer

De verplichte heffing voor de PBO’s is veel ondernemers een doorn in het oog. D66-Kamerlid Kees Verhoeven (Ondernemers): "Mkb’ers en zzp’ers kunnen hun geld wel beter besteden. Ondernemers moeten met dit kabinet jaarlijks al 6000 euro aan extra lasten ophoesten. Het schrappen van de schappen geeft hen een steuntje in de rug. We moeten naar vrij en modern ondernemerschap, met minder regels en zonder overbodige kosten."

Verantwoord

D66 stelde als voorwaarde voor het afschaffen van de PBO’s wél dat taken zoals toezicht op voedselveiligheid, gezondheid, plant- en diergezondheid en dierenwelzijn blijven gehandhaafd. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven (Landbouw): "Afschaffen prima, maar wel op een verantwoorde manier. Op uitbraken van dierziekten moeten we snel en effectief kunnen blijven reageren, en het bewaken van de hygiene van ons eten en drinken mogen er niet op achteruitgaan. Deze taken blijven dankzij onze aanpassing van het voorstel overeind. En we zien toe op de kwaliteit ervan."