Wat is wijsheid - Mijn leven is voltooid, mag ik dood?, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 3 januari 2012 20:00
plaats Amsterdam
locatie Da Costakade 102 Toon locatie
zaal Grote zaal
aanwezigen J.C. (Jan) Terlouw i, H. (Henk) Jochemsen e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

Sommige ouderen hebben het gevoel dat hun leven ‘voltooid’ is - het is genoeg geweest, zij hoeven niet zo nodig meer. Het leven is moeizaam en eenzaam geworden en lijkt weinig zinvol meer. Zou stervenshulp aan deze mensen gelegaliseerd moeten worden? De huidige euthanasiewetgeving staat hulp bij sterven alleen toe wanneer er sprake van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Is het zinnig om deze wet te verruimen? Of is dat in strijd met onze ethische beginselen?

Hierover gaan we deze avond in gesprek met Bert Keizer, filosoof en verpleeghuisarts; Jan Terlouw, oud-politicus en lid van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil; en Ghislaine van Thiel, ethica. Daarnaast een column verzorg door Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte.

O.l.v. journalist Colet van der Ven en tafeldame Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Wijnand van Klaveren, onze Wat is Wijsheid-pianist, voorziet het geheel weer van muzikaal commentaar.

>> Let op: er is nu ook een Wat is Wijsheid-Lab. Duik onder begeleiding van een ervaren filosoof dieper in het thema van deze Wat is Wijsheid-avond! Wat is Wijsheid-Lab >>


1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...