Uitvoeringsverordening 2011/1179 - Technische specificaties voor systemen voor het online verzamelen van steunbetuigingen overeenkomstig Verordening 211/2011 over het burgerinitiatief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening is op 18 november 2011 gepubliceerd en is op 8 december 2011 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1179/2011 van de Commissie van 17 november 2011 tot vaststelling van technische specificaties voor systemen voor het online verzamelen van steunbetuigingen overeenkomstig Verordening (EU) nr. 211/2011 van het Europees Parlement en de Raad over het burgerinitiatief

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) No 1179/2011 of 17 November 2011 laying down technical specifications for online collection systems pursuant to Regulation (EU) No 211/2011 of the European Parliament and of the Council on the citizens’ initiative
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2011/1179
Celex-nummer i 32011R1179

3.

Key dates

Document 17-11-2011
Bekendmaking in Publicatieblad 18-11-2011; Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 041,OJ L 301, 18.11.2011
Inwerkingtreding 08-12-2011; in werking datum publicatie +20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

18.11.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 301/3

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1179/2011 VAN DE COMMISSIE

van 17 november 2011

tot vaststelling van technische specificaties voor systemen voor het online verzamelen van steunbetuigingen overeenkomstig Verordening (EU) nr. 211/2011 van het Europees Parlement en de Raad over het burgerinitiatief

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 211/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 over het burgerinitiatief (1), en met name artikel 6, lid 5,

Na raadpleging van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In Verordening (EU) nr. 211/2011 wordt bepaald dat wanneer steunbetuigingen online worden verzameld, de daarvoor gebruikte systemen moeten voldoen aan bepaalde beveiligingseisen en technische specificaties en dat de bevoegde instantie van de betrokken lidstaat deze systemen moet certificeren.

 

(2)

Een systeem voor het online verzamelen van steunbetuigingen als bedoeld in Verordening (EU) nr. 211/2011 is een informatiesysteem bestaande uit software, hardware, een hostingomgeving, bedrijfsprocessen en personeel, dat bestemd is voor het online verzamelen van steunbetuigingen.

 

(3)

In Verordening (EU) nr. 211/2011 worden de vereisten vastgesteld waaraan systemen voor het online verzamelen van steunbetuigingen dienen te voldoen om te kunnen worden gecertificeerd en wordt bepaald dat de Commissie technische specificaties dient vast te leggen voor de tenuitvoerlegging van die vereisten.

 

(4)

In het top 10-project van het Open Web Application Security Project (OWASP) wordt voor 2010 een overzicht gegeven van de meest kritieke beveiligingsrisico’s voor webtoepassingen en van instrumenten om deze risico’s aan te pakken; voor de technische specificaties is daarom uitgegaan van de bevindingen van dit top 10-project.

 

(5)

De organisatoren van een burgerinitiatief dienen de technische specificaties zodanig te implementeren dat het systeem door de autoriteiten van de lidstaat kan worden gecertificeerd en dat wordt bijgedragen tot de tenuitvoerlegging van de passende technische en organisatorische maatregelen die op grond van Richtlijn 95/46/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) vereist zijn voor de beveiliging van de verwerkingsactiviteiten, zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering van het verwerkingssysteem, teneinde de veiligheid te waarborgen en zodoende elke ongeoorloofde verwerking te verhinderen en persoonsgegevens te beveiligen tegen vernietiging, hetzij per ongeluk, hetzij onrechtmatig, tegen verlies, tegen vervalsing en tegen niet-toegelaten verspreiding of toegang.

 

(6)

Het certificeringsproces wordt vergemakkelijkt indien de organisatoren gebruikmaken van de software die de Commissie verstrekt overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EU) nr. 211/2011.

 

(7)

De organisatoren van burgerinitiatieven dienen bij het verzamelen van steunbetuigingen, zoals elke voor gegevensverwerking verantwoordelijke, de bij deze verordening vastgestelde technische specificaties ten uitvoer te leggen teneinde de bescherming van de verwerkte gegevens te waarborgen. Indien zij de verwerking uitbesteden aan een verwerker, dienen de organisatoren erop toe te zien dat de verwerker slechts te werk gaat volgens de instructies van de organisatoren en dat hij de bij deze verordening vastgestelde technische specificaties ten uitvoer legt.

 

(8)

Deze verordening eerbiedigt de grondrechten en de beginselen die zijn vervat in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, met name artikel 8, waarin is bepaald dat eenieder recht heeft op bescherming van zijn persoonsgegevens.

 

(9)

De in deze...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.