Werkgever moet cao blijven naleven

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op maandag 28 november 2011.

De PvdA vindt het onacceptabel dat het kabinet wil dat bedrijven kunnen afwijken van cao’s als het hen beter uitkomt. In crisistijd vergroot dat de onzekerheid voor werknemers. Ik heb daarom gelijk een debat met minister Kamp aangevraagd.

In cao’s staan de arbeidsvoorwaarden waar alle bedrijven zich door een algemeen verbindend verklaring (avv) van aan moeten houden. Zo wordt nadelige concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen, een belangrijke zekerheid voor werknemers. Minister Kamp (VVD) wil de algemeen verbindend verklaring nu niet meer toepassen, waardoor bedrijven cao’s kunnen negeren.

De PvdA vindt dat een stap terug in de tijd. Algemeen geldende cao’s zorgen voor stabiele verhoudingen tussen bedrijven en werknemers en vergroten de arbeidsrust in Nederland. Mensen hebben werkzekerheid, er wordt geïnvesteerd in hun opleiding, arbeidsmigranten moeten dezelfde beloning krijgen als autochtone werknemers. Hier is lang voor gevochten en maakt onze economie sterker.

Kamp zegt nu dat de economische crisis aanleiding geeft werkgevers meer vrijheid te geven, ten koste van de werknemer. De PvdA vindt dit de foute keuze. Het is kortetermijndenken, op langere termijn is het slecht voor onze economie, omdat bedrijven minder gaan investeren in scholing en de productiviteit van werknemers.

De PvdA steunt de vakbonden in hun verzet tegen deze voornemens. In moeilijke economische tijden moeten werkgevers en werknemers samen afspraken maken en naleven. Maatwerk per sector is nu al mogelijk, de sociale partners kunnen de minister vragen een bepaalde cao niet algemeen verbindend te verklaren.

De regering moet de risico’s van de economische crisis niet eenzijdig afschuiven naar mensen op de werkvloer. Het is gewoon een rechtse keuze die goed is voor bedrijven en slecht voor werknemers.