Winnaar Psyche Mediaprijs 2011 bekend

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op dinsdag 22 november 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Als lid van het Comité van Aanbeveling breng ik graag de winnaar van de Psyche Mediaprijs 2011 onder uw aandacht: Paviljoen 7 van Zoli Schwarcz!

Persbericht:

Rauwe kant psychiatrie in beeld

Winnaar Psyche Mediaprijs 2011 bekend

Amersfoort - 17-11-2011 “De makers en betrokkenen laten de rauwe kant zien van de hulp en opvang van mensen met ernstige psychische problemen. Duidelijk is soms de onmacht, maar steeds ook de inzet van de hulpverleners.” Dat zegt Paul Schnabel, juryvoorzitter van de Psyche Mediaprijs over de winnaar Paviljoen 7 van Zoli Schwarcz. Paviljoen 7 won vanavond de Psyche Mediaprijs van € 5.000,- tijdens de uitreiking van het Fonds Psychische Gezondheid in Beeld en Geluid.

Paviljoen 7 is gefilmd in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Amsterdam. Dit centrum heeft een crisisafdeling die de landelijke opvang voor gedetineerden in een acute psychiatrische crisis verzorgt. Het is een taboedoorbrekende film: de film laat op een indrukwekkende manier zien dat psychiatrische stoornissen altijd bestaan in interactie met de samenleving. De jury vindt het belangrijk om dat aan een breed publiek te laten zien. Door de volstrekte openheid van de maker, die mogelijk gemaakt is door het Ministerie van Justitie, bevordert het programma de openheid en bestrijdt het de schaamte.

Publiekslieveling

Grote publiekslieveling was de documentaire over zelfdoding van Jong, EO. Zij wonnen de publieksprijs met 37% van de stemmen. Dat werd ook bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Psyche Mediaprijs. In de aflevering laat Ellen Danhof op een eerlijke manier zien wat het is om depressief te zijn en niet meer te willen leven. En hoe het is om iemand in je omgeving te verliezen aan zelfdoding. De aflevering was vernieuwend en zette aan tot nadenken.

Psyche Mediaprijs

Het doel van de Psyche Mediaprijs is media te stimuleren om met kennis, inzicht en betrokkenheid te berichten over psychische problemen en mensen die daaraan lijden. Dit willen we bereiken door iedere twee jaar een journalist of programmamaker te prijzen die hier op uitmuntende wijze in slaagt. Deze persoon moet op een zorgvuldige en inzichtgevende manier vertellen of schrijven over psychische problemen. Zijn of haar inzending zorgt ervoor dat mensen met psychische problemen minder last hebben van vooroordelen en argwaan. Dus: meer openheid en minder schaamte.

Links