Boekpresentatie: Eigentijds idealisme. Een afrekening met het cynisme in Nederland, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 9 december 2011 17:00 - 18:30
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27 1012 WX Toon locatie
aanwezigen R.F.M. (Ruud) Lubbers i e.a.
organisatie SPUI25

Nederlanders zijn in de greep van toenemend egoïsme en verloedering, zo wordt vaak gezegd. Eigentijds idealisme: Een afrekening met het cynisme in Nederland laat echter zien dat veel mensen hoge idealen nastreven. Spirituele motieven, geestelijke waarden en morele beginselen zijn nog altijd van belang. Doordat veel politici en media een cynisch mensbeeld aanhangen, wordt dit maatschappelijk idealisme te vaak miskend.

Dit boek toont aan dat Nederlanders - vergeleken met inwoners van andere landen - in het vormgeven aan hun geestelijk engagement vooroplopen. Dat geeft niet alleen een ander beeld dan gebruikelijk, het biedt ook hoop aan allen die het gangbare cynisme afwijzen. Gabriël van den Brink verwerpt de theorie dat modernisering van de samenleving onvermijdelijk leidt tot een vorm van secularisatie en pleit voor het opnieuw uitvinden van de civil society. Daarmee sluit hij aan bij een pleidooi dat ook in het buitenland te horen is.

Eigentijds idealisme is de populaire editie van het wetenschappelijk onderzoek De Lage Landen en het hogere. De betekenis van geestelijke beginselen in het moderne bestaan dat in januari 2012 verschijnt.

Ex minister-president Ruud Lubbers zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Gabriël van den Brink

Gabriël van den Brink is hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.

Programma

  • Welkom door Erik van Aert uitgever bij Amsterdam University Press
  • Gabriël van den Brink geeft een korte reflectie
  • Ruud Lubbers, oud premier neemt het eerste exemplaar in ontvangst
  • Discussie en vragen
  • Borrel aangeboden door AUP

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

VerwijzingenAANMELDEN

www.spui25.nl


1.

Meer over...