Fatsoenlijke kinderopvang blijft hard nodig

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op woensdag 23 november 2011.
Fatsoenlijke kinderopvang blijft hard nodig
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / Inferis

Ik heb de minister woensdag opnieuw gevraagd de bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien. Er wordt nu al aangegeven dat veel vrouwen minder zullen gaan werken, omdat gezinnen de kinderopvang niet langer kunnen betalen. Kinderdagverblijven zullen prijzen verhogen of mensen ontslaan, waardoor er minder aandacht is voor de kinderen. De PvdA vindt het juist belangrijk dat kinderen op een kwalitatief goede plek worden opgevangen en de kinderopvang voor iedereen betaalbaar is, zodat iedereen de kans krijgt om te werken.

De PvdA vindt dat de overheid moet stimuleren dat zoveel mogelijk vrouwen werken en er professionele en kwalitatief hoogstaande opvang is voor de kinderen. Arbeidsparticipatie van vrouwen is ook hard nodig om de problemen die met de vergrijzing gepaard gaan het hoofd te bieden. Oorspronkelijk is afgesproken dat drie partijen verantwoordelijk zijn voor het betalen van kinderopvang: de overheid, de werkgever en de werknemer. De afspraak is dat ieder van de drie een derde van het totaalbedrag betaalt. De PvdA stoort zich eraan dat het maar niet lukt om deze afspraak in de praktijk te brengen. Met de bezuinigingsplannen verschuiven de kosten weer naar de ouders. Ik wil dan ook dat de minister hierop terugkomt.

De oneerlijke kabinetsplannen raken niet alleen werkende ouders, maar ook werkloze ouders die graag een baan willen. De weg terug naar de arbeidsmarkt wordt door deze regering bemoeilijkt. Werkloze ouders zijn straks namelijk niet of nauwelijks meer in staat om de eigen bijdrage voor kinderopvang op te brengen. Ik vind het onbegrijpelijk dat het kabinet deze mensen die het moeilijk hebben maar graag willen werken zo in de kou laat staan.

De PvdA stelt wel hoge eisen aan kinderopvang: we gaan alleen voor topkwaliteit. Om de kwaliteit van kinderdagverblijven te garanderen, moeten gemeenten ze regelmatig goed controleren. Daar waar voortdurend slecht wordt gepresteerd, moet de gemeente ingrijpen. Ook moeten de mogelijkheden die ouders hebben om klachten in te dienen worden beschermd. Tegelijkertijd moet er ook echt iets met die klachten worden gedaan. Daarom wil de PvdA een instantie die klachten in behandeling neemt en bindende uitspraken doet. Als de kwaliteit van de opvang in de ogen van de ouders beter moet, maar de ondernemer van het kinderdagverblijf daar geen boodschap aan heeft, mag de ondernemer daar niet zomaar mee weg komen.

Het kabinet lijkt gaat eraan voorbij dat kinderopvang steeds vanzelfsprekender wordt in onze samenleving. Dat vind ik zeer zorgelijk. Steeds meer deskundigen zijn het erover eens dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het levert socialere en slimmere kinderen op, die daardoor op latere leeftijd een hogere opleiding kunnen gaan volgen en een betere positie op de arbeidsmarkt kunnen veroveren. Dat moet de minister toch ook aanspreken?