Kabinet, stimuleer huishoudens in aanschaf duurzame energie

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op woensdag 16 november 2011.

D66 - Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat minister Verhagen (ELI, CDA) huiseigenaren, scholen, woonwijken en kleine ondernemers stimuleert om tegen een aantrekkelijke lening zelf duurzame energie op te wekken. Dat zegt de sociaal-liberaal vandaag in het NOS Journaal. Van Veldhoven doet dit voorstel maandag tijdens het wetgevingsoverleg Energie.

Eén miljoen huishoudens duurzaam

Partijen in de Tweede Kamer reageren enthousiast op het voorstel van het D66-Kamerlid om kleinverbruikers op grote schaal een overstap te laten maken naar een duurzame energiehuishouding. Van Veldhoven: "Mijn stip op de horizon is dat in 2020 één miljoen huishoudens en bedrijven zelf duurzame energie opwekken. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen of zonneboilers, als je vooral op gas wilt besparen. Veel mensen willen zelf duurzame energie opwekken of geld besparen door isolatie, maar hebben nu niet de middelen om de investering te betalen."

Genoeg groen initiatief, weinig geld

Steeds meer consumenten en kleine bedrijven willen initiatieven nemen, alleen hebben daar het geld niet voor. Zelfs groene banken zeggen nee tegen particulieren en kleine ondernemers door een lange terugverdientijd of een te kleine lening. Daarom wil Van Veldhoven dat de regering gebruik maakt van haar vermogen om tegen lage kosten te lenen en in overleg te treden met banken, beleggers en woningbouwcorporaties. En het zo mogelijk te maken voor kleinverbruikers om tegen een aantrekkelijke lening groene initiatieven voor te financieren. Bovendien helpen deze duurzame investeringen mede de economie weer uit de crisis te helpen en te groeien. "Als mensen wat geld opzij hebben gezet voor een nieuwe auto, koelkast of wasmachine, gebruiken ze dat niet zo snel om hun energierekening voor de komende tien jaar te verlagen. Maar als de maandelijkse uitgaven niet veranderen en het geld tegelijk naar de investering in een eigen stroomvoorziening gaat, dan is dat veel aantrekkelijker. Zeker omdat zonnepanelen na tien jaar zijn terugbetaald en erna nog zeker vijftien jaar gratis stroom leveren," aldus Van Veldhoven.