D66 en Dag van de Duurzaamheid

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op vrijdag 11 november 2011.

D66 - Kamerlid Stientje van Veldhoven is vandaag op de Dag van de Duurzaamheid in Zoetermeer bij de finale en prijsuitreiking van de slag om Zuid-Holland. Kinderen van zestig basisscholen hebben nagedacht over oplossingen voor het creëren van een duurzamere wereld met bijvoorbeeld het recyclen van elektronisch afval. “Kinderen leren door deze dag al op jonge leeftijd nadenken over wat zij zelf kunnen ondernemen op het gebied van duurzaamheid. Daar kan het kabinet een voorbeeld aan nemen”, aldus de sociaal liberaal.

Burgers en bedrijven in het zonnetje

Van Veldhoven noemt de Dag van de Duurzaamheid een mooi initiatief, omdat het de duurzame activiteiten van burgers en bedrijven in het zonnetje zet. Zo zijn er in Rotterdam milieucoaches die mensen vertellen hoe ze in hun eigen huis duurzamer kunnen zijn en laten bedrijven en studenten in Delft zien dat je designproducten van afval kunt maken. Van Veldhoven: “Maar nu het kabinet nog! Nederland bungelt achteraan in de Europese duurzaamheidlijsten. Als het gaat om hernieuwbare energie of het aantal banen in deze groeisector en de kwaliteit van ons water en ons milieu, zijn we helaas één van de slechtste jongetjes van de klas. Er is nog een wereld te winnen.”

2050 zonder fossiele brandstoffen

D66 trekt in haar tegenbegroting een half miljard euro uit om innovatieve vormen van duurzame energie te stimuleren. De partij wil dat Nederland in 2050 niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. “Zo willen we het bijvoorbeeld voor mensen makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen op hun dak, wat betekent dat ze zich niet meer blauw betalen aan grijze stroom," aldus het Kamerlid.