Onder ondernemers

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op dinsdag 8 november 2011.

Vorige week even terug voor een bliksembezoek aan de Bedrijven Contactdagen in Groningen. Heerlijk. Terug onder de Noorderlingen, onder de ondernemers. Om letterlijk en figuurlijk mijn eigen taal te spreken. Politiek wordt niet alleen in Den Haag bedreven. Politiek is vooral onder de mensen zijn. Indrukken opdoen, bijpraten, voeling houden.

Geslaagde missie: afgevuld, opgetogen en volledig bij de pinken zat ik de volgende ochtend alweer op het parlementaire pluche. De gesprekken met ondernemers hebben indruk gemaakt. Ze zijn vol vertrouwen, opgetogen. Ze zien dit kabinet wel zitten. Er breken voor ondernemers betere tijden aan. Minder belastingdruk en minder regels. Maar meer vrijheid om te ondernemen. Met – hopelijk – in de nabije toekomst betere arbeidsverhoudingen. Zodat ook de arbeidsmarkt weer van het slot kan.

Hier begint het herstel van de economie. Niet op de beursvloer aan het Damrak. Maar op de beursvloer van de Bedrijven Contactdagen. Niet alleen bij de vaak eindeloze debatten in de Tweede Kamer, het gesteggel in de commissies of de ronkende verhalen in de media. Nee, ook op de beursvloer annex werkvloer, waar ondernemers elkaar treffen en vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Onder ondernemers, daar voel ik me thuis. Om een oor te luisteren te leggen. Om de stemming te peilen. Om ideeën op te doen. Om de vinger aan de pols te houden. Ondernemers zijn de trekpaarden van onze economie. Niet de karhengsten, waarvoor ze zo lang zijn uitgemaakt. Hoe dan ook, op mijn inzet kunnen ze rekenen.