“Vergrijzing als kans”

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 28 maart 2012
locatie Lange Voorhout 16 The Hague The Netherlands Toon locatie
aanwezigen L.J. (Laurens Jan) Brinkhorst i, M.J.M. (Maxime) Verhagen i e.a.
organisatie The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) i

Op woensdag 28 maart 2012 vindt op het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het vijfde Haagse Innovatiedebat plaats met als thema “Vergrijzing als kans”. Hierin worden de gevolgen van vergrijzing voor het concurrentievermogen van Nederland besproken. De heer L.J. Brinkhorst zal het debat voorzitten.

Het debat wil een aantal belangrijke vragen over vergrijzing aan de orde stellen. Welke problemen, uitdagingen en kansen brengt vergrijzing met zich mee in verschillende sectoren? Hoe moeten we door sociale en technologische innovatie inspelen op de uitdagingen van de vergrijzing? Kan het topsectorenbeleid worden afgestemd op de kansen van vergrijzing? Hoe verhoudt zich de Nederlandse positie ten opzichte van de buitenlandse ontwikkelingen op dit gebied? Waar liggen de mogelijkheden hier concurrentievoordelen te behalen en waar expliciet niet?

Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van de reeks “Topsectoren in Perspectief” waarin strategische debatten worden georganiseerd over de toekomstbestendigheid van het Nederlandse concurrentievermogen. Deze debatreeks is onderdeel van het programma Strategy and Change (S&C), een gezamenlijk initiatief van HCSS en TNO, en wordt in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie georganiseerd. Het betreft besloten ronde tafel discussies aan het Lange Voorhout met een select gezelschap.

De Haagse Innovatiedebatten beogen bij te dragen aan een samenhangend en toekomstgericht Topsectorenbeleid dat de afzonderlijke sectorale agenda’s combineert en overstijgt door het kabinetsbeleid in breder perspectief, zoals internationale economische en geopolitieke verhoudingen, cross-sectorale uitdagingen en maatschappelijke innovatie, te plaatsen. In dit kader heeft het programma Strategy & Change eerder de publicatie ‘Nederlands concurrentievermogen en mondiale krachten’ uitgebracht. Dit is een bundel met korte verkenningen voor de negen topsectoren die in februari is aangeboden aan minister Verhagen.

Meer informatie over de Haagse Innovatiedebatten >> PDF

Lees het verslag van het 1e Haagse innovatiedebat over “Grondstoffen en het Topsectorenbeleid”


1.

The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS)

Deze organisatie houdt zich bezig met strategisch onderzoek op het gebied van vrede en veiligheid. Het HCSS geeft advies op het gebied van internationale en nationale defensie- en veiligheidsvraagstukken aan de overheid, internationale instituties en het bedrijfsleven. De organisatie werkt veel samen met politieke en ambtelijke besluitvormers en het hogere management van bedrijven. Het HCSC is in 2007 opgericht als onafhankelijke denktank, maar is gelieerd aan TNO.

Het onderzoek van het HCSS kenmerkt zich door onafhankelijkheid, een multidisciplinaire benadering, specialistische kennis en heeft een strategische oriëntatie. Het onderzoek richt zich met name op internationale vrede en veiligheid, geopolitieke ontwikkelingen en trends, conflictbeheersing, defensietransformatie en terrorisme. De organisatie combineert haar brede, conceptuele kennis met de kennis van TNO op het gebied van technologie en kwalitatieve en kwantitatieve methoden. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de vorm van (beleids) aanbevelingen, strategische verkenningen en scenarioanalyses.

2.

Meer over...