De rekening van Rutte

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op dinsdag 8 november 2011.
De rekening van Rutte
Bron: Partij van de Arbeid

Bij de Financiële Beschouwingen heb ik een koopkrachtberekening voor verschillende gezinnen voorgelegd aan de minister van Financiën. De uitkomst (pdf), die de minister heeft erkend, was wellicht niet verrassend maar wel schokkend. Het rijke gezin ging er slechts 2,3% op achteruit, terwijl het gezin met een laag inkomen er veel meer op achteruitgaat. Een gezin met een middeninkomen is helemaal de klos en gaat er 7,2% op achteruit.

Zo gaat dit kabinet om met de hardwerkende Nederlanders waar het voor op zegt te komen. Dit is niet ons Nederland, waar de sterkte schouders de zwaarste laste dragen en we de rekening van de crisis niet neerleggen bij gewone gezinnen, zoals Rutte doet.

Ik legde de minister een koopkrachtberekening voor vier gewone gezinnen voor. Alle vier met drie jonge kinderen, de man werkt fulltime, de vrouw -die regelmatig fysiotherapie nodig heeft- in deeltijd. Er zit maar één verschil tussen de gezinnen: het inkomen. Het ene gezin verdient 25.000 per jaar, twee andere 50.000 (een leraarsgezin en een gezin waarvan de man in een bedrijf werkt) en het vierde gezin verdient 200.000 per jaar.

Het rijke gezin gaat er slechts 2,3% op achteruit. Het gezin waarvan de ouders in een bedrijf werken verliest 4,9% aan koopkracht. Het gezin met 25.000 ziet de koopkracht dalen met 6,1%. Hekkensluiter is het gezin waarvan beide ouders leerkracht zijn: zij zullen het volgend jaar moeten doen met 7,2% koopkrachtverlies (dat komt door de zogenoemde nullijn voor leraren).

Hieronder de door de minister erkende berekening:

De Rekening Van Rutte </p> </body> </html></body> </html>