Europadag 17 September 2011: samen vaart maken!

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op donderdag 22 september 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Energie op de agenda

“Energie is één van de belangrijkste thema’s in Europa. In de Europese afspraken is energie aangemerkt als een verantwoordelijkheid van de nationale overheden én de Europese samenwerking”, zegt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij bij de opening van de door hem georganiseerde ontmoetingsdag Europa op zaterdag 17 september j.l. in Diessen. Dit ten overstaan van honderd Brabantse CDA bestuurders en -leden en CDA vertegenwoordigers van andere provincies. Van Nistelrooij is in het Europees Parlement o.a. lid van de Parlementaire Commissie Industrie, Telecom, Research en Energie voor de Europese Volkspartij(EVP).

door Carla Metz.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

“Met het oog op de toekomstige energievoorziening en met het oog op duurzaamheid zijn er Europese afspraken gemaakt dat de nationale overheden in 2020 voor hun eigen land realiseren dat 20% duurzame energie opgewekt wordt en 20 % minder Co2 uitstoot. In Nederland wordt op dit moment 5% duurzame energie opgewekt. Er is dus nog heel veel te doen”, zegt van Nistelrooij. Drie sporen worden in Europa in het huidige energiebeleid gevolgd: efficiënt gebruik van energie, energiebesparing en opwekking van duurzame energie.

Slim én gebruiksvriendelijk

“Europa wordt steeds belangrijker. Europa heeft ons vrede en veiligheid gebracht. Europa heeft veel bijgedragen aan een schoner milieu. Op het gebied van toekomstige en duurzame energie kunnen we in Europa nog zoveel meer samen doen”, aldus Tweede Kamerlid Elly Blanksma-van den Heuvel, die als dagvoorzitter van deze ontmoetingsdag fungeerde. “Nederland loopt waar het gaat om duurzame energie bepaald niet voorop, maar hoort bij de achterblijvers”, zegt Rick Harwig, directeur energie-onderzoek aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Er is heel veel onderzoek gaande met het oog op nieuwe ontwikkelingen inzake energie, milieu en klimaatverandering, zo blijkt uit zijn inleiding. “We kunnen nog veel slimmer worden in Europa. Zonne-energie kan de goedkoopste energie worden in de wereld. En dat zal ook het electrisch autorijden enorm stimuleren. Er wordt momenteel heel hard gewerkt om middels zonne-energie goedkoop electriciteit op te wekken. Heel veel van de productie van duurzame energie kan lokaal toegepast worden. Een grote uitdaging voor lokale bestuurders. Er liggen enorm veel kansen”, aldus Harwig, “het wordt een andere wereld. Die veranderingen gaan ons allemaal raken”. Harwig voorziet bijvoorbeeld voor de electrische auto een zelfde ontwikkeling als we met de mobiele telefoon meegemaakt hebben. “Het moet slim maar ook gebruiksvriendelijk zijn”, aldus Lambert van Nistelrooij.

Slimme meter

Ook de slimme meter zal een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige energievoorziening. Vanaf 2012 zal in alle nieuwbouw de slimme meter ingebouwd worden en vanaf 2015 start een programma om alle bestaande woningen van een slimme meter te voorzien. De consument krijgt met de slimme meter permanent inzicht in zijn energieverbruik. En door de verbinding met de energiemaatschappij hoeft er geen jaarlijkse meteropname meer plaats te vinden. De verwachting is dat de slimme meter belangrijk zal bijdragen tot economisch en ecologisch bewustzijn. Van Nistelrooij hoopt dat veel CDA mensen lokaal het voortouw gaan nemen in innovaties op het terrein van energie. “Het CDA wil immers een energieke partij zijn. Door voorlichting, communicatie en het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen kan lokaal al heel veel gewonnen worden”, vindt van Nistelrooij.

Europese Burgerschapsprijs

Drie mensen konden na het beantwoorden van enkele quizvragen een ritje maken in de honderd procent elektrische sportwagen Lotus Elise van Enexis. Tijdens deze ontmoetingsdag werd de Europese Burgerschapsprijs uitgereikt aan Jacques Groffen uit Breda. In 1993 is de 77-jarige Jacques Groffen benoemd tot Ambassadeur van grensoverschrijdende contacten tussen CDA en CD&V en ook is hij lid van de buitenlandcommissie van het CDA Brabant. De prijs kreeg Jacques Groffen uit handen van Lambert van Nistelrooij en burgemeester Hendrikx van Baarle-Nassau voor zijn inzet voor oudere, buitenlandse werknemers, rampen, maar vooral voor drugsverslaafden en hun familie via onder andere de organisatie ´Moedige Moeders´.

Om meer foto´s te bekijken klikt u hier.

Zie ook het artikel in BNdeStem.nl.

Wilt u meer weten, neem dan contact via de website van Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, www.lambertvannistelrooij.nl