Drugsbevechter Groffen (77) ontvangt Europese Burgerschapsprijs

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op donderdag 22 september 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Een man die anderen mee-trekt!

Diessen - Tijdens de ´Ontmoetingsdag Europa´ op zaterdag 17 september jl. in Diessen kreeg de 77-jarige Jacques Groffen uit Breda, de ´Europese Burgerschapsprijs´ uitgereikt door de CDA-Europarlementarier Lambert van Nistelrooij en burgemeester Hendrikx van Baarle-Nassau. Sinds 2005 wordt de Europese Burgerschapsprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op voorbeeldige wijze inzet voor een open, democratische, tolerante en solidaire samenleving.

“Jacques Groffen is iemand die binnen Europa kleine, laagdrempelige stapjes zet maar dat doet met grote vastberadenheid en daarin trekt hij anderen mee. Niet voor niets werd Jacques in 1993 benoemd tot Ambassadeur van grensoverschrijdende contacten”, aldus Europarlementariër Lambert van Nistelrooij voorafgaande aan de uitreiking van de Europese Burgerschapsprijs aan Jacques Groffen. “Deze prijs beoogt Europa dichter naar de burger toe te brengen en Jacques Groffen is een man die dat grensoverschrijdend heeft gedaan door zijn inzet voor ouderen, drugsverslaafden en hun familie, buitenlandse werknemers, rampen, politie etc.”, vervolgt Burgemeester Hendrikx van Baarle Nassau. Jacques Groffen vervult diverse publieke functies. Hij is ambassadeur van grensoverschrijdende contacten tussen CDA en CD&V en lid van de buitenlandcommissie van het CDA Brabant.

Moedige Moeders

Ook zet hij zich in voor de organisatie ´Moedige Moeders´ die een kruistocht voert tegen drugsgebruik, nadat ze in eigen kring met de gevolgen van drugsgebruik te maken kregen. Zeven jaar geleden richtte een aantal moeders die het overkwam dat hun kind(eren) drugsverslaafd werden de ´Stichting Moedige Moeders´ op waardoor ze ervaringen konden delen en lotgenoten konden opvangen. Dit initiatief kreeg navolging in heel Nederland. Voor zijn hele oeuvre, maar vooral voor zijn betrokkenheid bij de ´Stichting Moedige Moeders´ heeft Jacques Groffen de Europese Burgerschapsprijs gekregen. Burgemeester Hendrikx van Baarle-Nassau speldde hem de Europese draagspeld op en Lambert van Nistelrooij overhandigde Jacques Groffen de bijbehorende legpenning.

door Carla Metz